Zupy zagęszczane podprawą zacieraną, co to zawiesina- Przepis

Dobre przepisy na zupy, dania powinny być aromatyczne, mieć odpowiednią dla danej zupy konsystencję oraz temperaturę ( 55°C dla zup gorących i 14°C dla zup zimnych).
Zupy zagęszczane podprawą zacieraną to dania o konsystencji płynnej, przeważnie podawane na pierwsze danie obiadu, ale również na śniadanie i kolację. Zupa dobrze przygotowana z dobrego przepisu powinna być aromatyczna i pobudzająca apetyt, powinna dostarczać dużo wartości odżywczych organizmowi, węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i substancji wyciągowych. Jedna porcja zupy czystej powinna wynosić 200g, a zupy podprawianej 450g.

Zupy zagęszczane zawiesiną
Etapy przyrządzania zup:
– Zrobienie wywaru z warzyw, mięsa, kości, owoców lub grzybów;
– Obróbka głównego składnika, bez którego zupa nie może się obejść (można znaleźć przepisy z wykorzystaniem różnych warzyw, buraki, ogórki, cebula, kalafior, seler, ziemniaki, dynia, szczaw, fasolka, cukinia, por, papryka, kapusta, pomidory, grzyby, ryby, mięsa);
– Podprawianie zupy (śmietaną lub mlekiem, zawiesiną mąki z wodą, zasmażkami I, II, lub III stopnia, niekiedy również podprawą zacieraną z masła i mąki;
– Przyprawianie do smaku, żeby jak najwięcej wydobyć walorów smakowo-zapachowych (sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, czosnek, zielona pietruszka, cukier, kwas cytrynowy, koperek.

Do zup zagęszczanych podprawą zacieraną i zaprawianych stosuje się dodatki: kasze na sypko, kostkę kaszy, kluski, makaron, uszka z mięsem i grzybami, ziemniaki, fasola na sypko, ugotowane jajka na twardo. Dodatki mogą być gotowane na zupach np. grzanki, paluszki, czesterki, diablotki, zacierki, kluski lane. Zupy krem zalicza się do wykwintnych dań lekko strawnych. Główny składnik kremowej zupy zawsze występuje w postaci przetartej, najczęściej zupy krem podprawia się zasmażką lub podprawą zacieraną.

September 2, 2021 0

Żurek na zakwasie

By Artur

Żurek na zakwasie, jaka jest różnica pomiędzy zupami żurkiem, a barszczem białym, najczęściej podawane na święta wielkanocne? Tradycja mówi, że…

August 26, 2021 0

Zupa z soczewicy

By Artur

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Soczewicę można łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak…

August 6, 2021 0

Barszcz biały

By Artur

Barszcz biały to jedna z potraw podawana na świata Wielkanoce, wiecznie mylona z żurkiem. Główną różnicą w przepisie pomiędzy tymi…

July 23, 2021 0

Zupa porowa

By Artur

Zupa porowa Krem na szybko z dodatkiem serka topionego, pory zmiksowane na gładką masę dodają lekkości pysznej zupie. Zupę krem…

June 27, 2021 1

Krem z cukinii

By Artur

Zupa krem z cukinii i pomidorów wyszła wyśmienite, delikatnie pikantna i bogata w ten unikalny, intensywny aromat. Sezon na cukinię…

May 1, 2021 0

Zupa pomidorowa z ryżem

By Artur

Jak nasza tradycja nakazuje pierwszym daniem obiadu powinna być zupa pomidorowa, bardzo popularny przepis i prosty w przygotowaniu, zamiast ryżu,…

May 1, 2021 2

Barszcz czerwony

By Artur

Barszcz czerwony czysty na zakwasie, najczęściej podawany w Wigilię z uszkami, kapustą, suszonymi grzybami, mięsem lub ziemniakami. Barszcz z buraków…

April 27, 2021 0

Leczo z cukinią

By Artur

Leczo z cukinii pochodzące z Węgier, w której ważnymi składnikami są warzywa- cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, przepis z zielonym groszkiem.…

April 24, 2021 1

Zupa szczawiowa

By Artur

Zupa szczawiowa dobrze smakuje przyrządzona z jajkiem na bulionie z kury, ale również można znaleźć przepis z ziemniakami lub ryżem.…

April 22, 2021 0

Zupa grzybowa

By Artur

Zupa grzybowa ze świeżych pieczarek i kurek na wywarze warzywnym z ziemniakami. W niektórych przepisach używa się borówek lub podgrzybków,…

June 15, 2020 1

Zupa cebulowa z grzankami

By Artur

Wyśmienita zupa cebulowa z kuchni francuskiej, przepisie z grzankami i serem podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką. Czas: 46 min.…

June 13, 2020 2

Krem z brokułów

By Artur

Zupa krem z brokułów dla dzieci i dorosłych. Dzieciaki mają problem z jedzeniem brokułów, ale podane w formie kremu zawsze…