Zupy zagęszczane podprawą zacieraną, co to zawiesina- Przepis

Dobre przepisy na zupy, dania powinny być aromatyczne, mieć odpowiednią dla danej zupy konsystencję oraz temperaturę ( 55°C dla zup gorących i 14°C dla zup zimnych).
Zupy zagęszczane podprawą zacieraną to dania o konsystencji płynnej, przeważnie podawane na pierwsze danie obiadu, ale również na śniadanie i kolację. Zupa dobrze przygotowana z dobrego przepisu powinna być aromatyczna i pobudzająca apetyt, powinna dostarczać dużo wartości odżywczych organizmowi, węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i substancji wyciągowych. Jedna porcja zupy czystej powinna wynosić 200g, a zupy podprawianej 450g.

Zupy zagęszczane zawiesiną
Etapy przyrządzania zup:
– Zrobienie wywaru z warzyw, mięsa, kości, owoców lub grzybów;
– Obróbka głównego składnika, bez którego zupa nie może się obejść (można znaleźć przepisy z wykorzystaniem różnych warzyw, buraki, ogórki, cebula, kalafior, seler, ziemniaki, dynia, szczaw, fasolka, cukinia, por, papryka, kapusta, pomidory, grzyby, ryby, mięsa);
– Podprawianie zupy (śmietaną lub mlekiem, zawiesiną mąki z wodą, zasmażkami I, II, lub III stopnia, niekiedy również podprawą zacieraną z masła i mąki;
– Przyprawianie do smaku, żeby jak najwięcej wydobyć walorów smakowo-zapachowych (sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, czosnek, zielona pietruszka, cukier, kwas cytrynowy, koperek.

Do zup zagęszczanych podprawą zacieraną i zaprawianych stosuje się dodatki: kasze na sypko, kostkę kaszy, kluski, makaron, uszka z mięsem i grzybami, ziemniaki, fasola na sypko, ugotowane jajka na twardo. Dodatki mogą być gotowane na zupach np. grzanki, paluszki, czesterki, diablotki, zacierki, kluski lane. Zupy krem zalicza się do wykwintnych dań lekko strawnych. Główny składnik kremowej zupy zawsze występuje w postaci przetartej, najczęściej zupy krem podprawia się zasmażką lub podprawą zacieraną.

August 9, 2024 2

Krem z brokułów

By Artur Sapa

Zupa krem z brokułów dla dzieci i dorosłych. Dzieciaki mają problem z jedzeniem brokułów, ale podane w formie kremu zawsze…

June 1, 2023 0

Zupa porowa

By Artur Sapa

Zupa porowa Krem na szybko z dodatkiem serka topionego, pory zmiksowane na gładką masę dodają lekkości pysznej zupie. Zupę krem…

May 11, 2023 0

Barszcz biały

By Artur Sapa

Barszcz biały to jedna z potraw podawana na świata Wielkanoce, wiecznie mylona z żurkiem. Główną różnicą w przepisie pomiędzy tymi…

August 27, 2022 0

Żurek na zakwasie

By Artur Sapa

Żurek na zakwasie, jaka jest różnica pomiędzy zupami żurkiem, a barszczem białym, najczęściej podawane na święta wielkanocne? Tradycja mówi, że…

August 3, 2022 1

Krem z cukinii

By Artur Sapa

Zupa krem z cukinii i pomidorów wyszła wyśmienite, delikatnie pikantna i bogata w ten unikalny, intensywny aromat. Sezon na cukinię…

July 30, 2022 0

Zupa z soczewicy

By Artur Sapa

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Soczewicę można łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak…

July 24, 2022 1

Zupa szczawiowa

By Artur Sapa

Zupa szczawiowa dobrze smakuje przyrządzona z jajkiem na bulionie z kury, ale również można znaleźć przepis z ziemniakami lub ryżem.…

July 8, 2022 0

Leczo z cukinią

By Artur Sapa

Leczo z cukinii pochodzące z Węgier, w której ważnymi składnikami są warzywa- cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, przepis z zielonym groszkiem.…

January 20, 2022 1

Zupa pomidorowa z ryżem

By Artur Sapa

Jak nasza tradycja nakazuje pierwszym daniem obiadu powinna być zupa pomidorowa, bardzo popularny przepis i prosty w przygotowaniu, zamiast ryżu,…

December 22, 2021 0

Zupa grzybowa

By Artur Sapa

Zupa grzybowa ze świeżych pieczarek i kurek na wywarze warzywnym z ziemniakami. W niektórych przepisach używa się borówek lub podgrzybków,…