Krem z brokułów
Zupa krem z brokułów dla dzieci i dorosłych. Dzieciaki mają problem z jedzeniem brokułów, ale podane w formie kremu zawsze…
Co zrobić na obiad?
Dobre przepisy na zupy, dania powinny być aromatyczne, mieć odpowiednią dla danej zupy konsystencję oraz temperaturę ( 55°C dla zup gorących i 14°C dla zup zimnych).
Zupy zagęszczane podprawą zacieraną to dania o konsystencji płynnej, przeważnie podawane na pierwsze danie obiadu, ale również na śniadanie i kolację. Zupa dobrze przygotowana z dobrego przepisu powinna być aromatyczna i pobudzająca apetyt, powinna dostarczać dużo wartości odżywczych organizmowi, węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i substancji wyciągowych. Jedna porcja zupy czystej powinna wynosić 200g, a zupy podprawianej 450g.
Zupy zagęszczane zawiesiną
Etapy przyrządzania zup:
– Zrobienie wywaru z warzyw, mięsa, kości, owoców lub grzybów;
– Obróbka głównego składnika, bez którego zupa nie może się obejść (można znaleźć przepisy z wykorzystaniem różnych warzyw, buraki, ogórki, cebula, kalafior, seler, ziemniaki, dynia, szczaw, fasolka, cukinia, por, papryka, kapusta, pomidory, grzyby, ryby, mięsa);
– Podprawianie zupy (śmietaną lub mlekiem, zawiesiną mąki z wodą, zasmażkami I, II, lub III stopnia, niekiedy również podprawą zacieraną z masła i mąki;
– Przyprawianie do smaku, żeby jak najwięcej wydobyć walorów smakowo-zapachowych (sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, czosnek, zielona pietruszka, cukier, kwas cytrynowy, koperek.
Do zup zagęszczanych podprawą zacieraną i zaprawianych stosuje się dodatki: kasze na sypko, kostkę kaszy, kluski, makaron, uszka z mięsem i grzybami, ziemniaki, fasola na sypko, ugotowane jajka na twardo. Dodatki mogą być gotowane na zupach np. grzanki, paluszki, czesterki, diablotki, zacierki, kluski lane. Zupy krem zalicza się do wykwintnych dań lekko strawnych. Główny składnik kremowej zupy zawsze występuje w postaci przetartej, najczęściej zupy krem podprawia się zasmażką lub podprawą zacieraną.
Zupa krem z brokułów dla dzieci i dorosłych. Dzieciaki mają problem z jedzeniem brokułów, ale podane w formie kremu zawsze…
Kapuśniak w tradycyjnym wykonaniu z kiszonej kapusty, ale również uwielbiam zupę kapuśniak ze świeżej młodej kapusty lub z białej kapusty,…
Zupa porowa Krem na szybko z dodatkiem serka topionego, pory zmiksowane na gładką masę dodają lekkości pysznej zupie. Zupę krem…
Barszcz biały to jedna z potraw podawana na świata Wielkanoce, wiecznie mylona z żurkiem. Główną różnicą w przepisie pomiędzy tymi…
Wielu pasjonatów tradycyjnej kuchni polskiej staje przed wyzwaniem ugotowania rosołu z kurczaka. Przepis na smaczny rosół to jedna z tych…
Żurek na zakwasie, jaka jest różnica pomiędzy zupami żurkiem, a barszczem białym, najczęściej podawane na święta wielkanocne? Tradycja mówi, że…
Zupa krem z cukinii i pomidorów wyszła wyśmienite, delikatnie pikantna i bogata w ten unikalny, intensywny aromat. Sezon na cukinię…
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Soczewicę można łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak…
Zupa szczawiowa dobrze smakuje przyrządzona z jajkiem na bulionie z kury, ale również można znaleźć przepis z ziemniakami lub ryżem.…
Leczo z cukinii pochodzące z Węgier, w której ważnymi składnikami są warzywa- cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, przepis z zielonym groszkiem.…
Jak nasza tradycja nakazuje pierwszym daniem obiadu powinna być zupa pomidorowa, bardzo popularny przepis i prosty w przygotowaniu, zamiast ryżu,…
Zupa grzybowa ze świeżych pieczarek i kurek na wywarze warzywnym z ziemniakami. W niektórych przepisach używa się borówek lub podgrzybków,…