
Kapuśniak z kiszonej kapusty
January 10, 2024Kapuśniak w tradycyjnym wykonaniu z kiszonej kapusty, ale również uwielbiam zupę kapuśniak ze świeżej młodej kapusty lub z białej kapusty, przepis zupy na żeberkach z ziemniakami. Z młodej kapusty, najlepiej ze świeżej kapusty lub z kiszonej kapusty można zrobić bigos, który jest wyśmienity na obiad, jak i na inną porę dnia.


Czas: 60 min. Porcje: 8 Koszt: 23 zł.
Składniki:
- kiszona kapusta 60 dag
- żeberka wieprzowe 50 dag
- wędzony boczek 30 dag
- ziemniaki 40 dag
- marchew 3
- cebula 2 ( Smakowita francuska zupa cebulowa z grzankami i topionym serem)
- 3 łyżki mąki pszennej
- czosnek 3 ząbki
- liść laurowy 5
- majeranek, ziele angielskie
- pieprz, sól
Przepis na kapuśniak:
- Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach? Umyte żeberka, rozdrobnić w paski, włożyć do wody z odrobiną soli. W trakcie gotowania należy zbierać zanieczyszczenia z powierzchni zupy, tak zwane szumowanie.
- Do kapuśniaku z kiszonej kapusty dodać marchew startą na grubej tartce i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu, w trakcie dodać przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek.
- Wypłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę dodać do całości zupy i przez 20 min. gotować.
- Pokrojony boczek w kostkę, stopić na patelni razem z cebulą. Dodać mąkę pszenną do boczku i smażyć na złoty kolor. Zasmażkę łączyć z kapuśniakiem, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i kapuśniak na żeberkach gotowy do jedzenia.