Jak ugotować rosół z kurczaka?
February 28, 2023Wielu pasjonatów tradycyjnej kuchni polskiej staje przed wyzwaniem ugotowania rosołu z kurczaka. Przepis na smaczny rosół to jedna z tych receptur, po którą najchętniej sięgają Polacy – przygotowując chociażby rodzinny, niedzielny obiad. Jak zrobić rosół, który zachwyci Ciebie i Twoich gości? Podpowiadamy!
Pierwszym i nieodzownym krokiem do ugotowania rosołu z kury jest oczywiście mięso. Zadbajmy o to, by było jak najlepszej jakości. Zwróćmy uwagę czy kurczak – bazowy składnik smacznego rosołu – pochodzi ze sprawdzonych, ekologicznych upraw. Jak zrobić rosół z kurczaka? Tradycyjne przepisy na rosół podają, że porcję rosołowa – a więc korpus, skrzydełka i udka z kurczaka – gotujemy z domieszką przypraw takich jak sól, czarny pieprz, ziele angielskie, lubczyk, rozmaryn czy czosnek. Jak więc ugotować rosół? Z użyciem domowych, jakościowych składników!
Idealny rosół to nie tylko smaczne mięso z kurczaka. Równie istotną rolę w zrobieniu rosołu spełniają warzywa – seler, natka pietruszki, marchew, por, cebula. Aromatyczny rosół z kury możesz zrobić także z użyciem mniej popularnych warzyw – dodając do zupy kawałek kapusty włoskiej!
Przepis na rosół nie musi być czasochłonny i skomplikowany!
Przepis na smaczny rosół z kurczaka
Do zrobienia smacznego, domowego rosołu z kury potrzebujesz:
- porcji rosołowej kurczaka (korpus, skrzydełka, udka)
- 3 litry wody
- 2 pietruszki
- 1 cebulę
- 1 seler
- 2 marchewki
- 1 natkę pietruszki
- przyprawy (wg uznania – polecamy sól, ziele angielskie, lubczyk, czarny pieprz oraz czosnek)
- makaron
Jak zrobić rosół z kurczaka- przepis:
1. Przygotuj mięso – kurę dokładnie umyj i zdejmij z niej skórę (dzięki temu rosół nie będzie zbyt tłusty). Kurczaka pokrój na części. Przełóż mięso z kury do przygotowanego wcześniej garnka i zalej około trzema litrami zimnej wody. Na tym etapie możesz delikatnie posolić wodę.
2. Obierz warzywa i pokrój je na duże kawałki. Dla smaku możesz opalić cebulę nad palnikiem gazowym lub wstawić ją na moment do piekarnika. Tak przygotowaną cebulę – dodaj do rosołu (uzyskasz idealny, wyrazisty smak!)
3. Gdy rosół się zagotuje – powstałą szumowinę (białą piankę) zbierz z pomocą łyżki cedzakowej. Po zebraniu szumowiny – włóż do garnka warzywa. Gotuj przez przykrycia około godzinę.
4. Po godzinie gotowania – dodaj resztę przypraw. Gotuj około trzydziestu minut.
5. Na tym etapie – możesz spróbować rosołu. Jeśli zupa tego wymaga – dodatkowo dopraw do smaku. Marchew wyjmij i pokrój w plasterki. Rosół podawaj z makaronem.
Aby przygotować dobry, domowy rosół z kurczaka – potrzebujesz około dwóch godzin na jego przyrządzenie. Trzy litry rosołu powinny wystarczyć na 10 porcji zupy. Co ciekawe, rosół stanowi też doskonałą bazę do przygotowania kolejnych zup – na następne obiady. Smaczną zupę na rosole – na przykład pomidorową – zrobisz z użyciem przygotowanego rosołu i… koncentratu! Zupa na rosole to szybki i łatwy w przygotowaniu obiadu dla całej rodziny – być może dlatego zupy na rosole z kury cieszą się tak dużym powodzeniem!