Zupa grzybowa
December 22, 2021Zupa grzybowa ze świeżych pieczarek i kurek na wywarze warzywnym z ziemniakami. W niektórych przepisach używa się borówek lub podgrzybków, ale z każdych grzybów i do tego z dodatkiem łazanek zupa smakuje.
Składniki:
- 200 gr pieczarek
- 200 gr kurek
- 1 biała cebula
- 1 duży ziemniak
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka masła
- 5 łyżek śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- 0,75 litra bulionu warzywnego
Przepis:
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle, na małym ogniu przez 4 minuty.
2. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i całe kurki. Smażyć przez 5 minut.
3. Grzyby zalać bulionem warzywnym, wkroić ziemniaka i gotować przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodać drobno skrojony koperek i śmietanę. Posolić i popieprzyć do smaku.
4. Na końcu wszystkie składniki na zupę grzybową zblendować. Podawać Samą albo z dodatkiem grzanek.