Zupa szczawiowa
July 24, 2022Zupa szczawiowa dobrze smakuje przyrządzona z jajkiem na bulionie z kury, ale również można znaleźć przepis z ziemniakami lub ryżem. Zupa ze świeżym szczawiem jest bardzo zdrowa, lekko kwaskowaty smak dodaje jej charakteru.
Jedną z tradycyjnych polskich zup jest zupa szczawiowa podawana obowiązkowo z jajkiem, dodatkiem mogą być też ugotowane ziemniaki, przez co danie będzie bardziej treściwe i spełni funkcję sycącego obiadu.
Szczaw jest rośliną niezwykle bogatą w składniki odżywcze i witaminy, mało kto wie, że to doskonałe źródło żelaza, tak istotnego dla procesów krwiotwórczych. Osoby borykające się np. z chorobami nerek czy osteoporozą powinny kontrolować jego spożycie i łączyć go z bogatymi w wapń jajkami i śmietaną, które w pewnym stopniu neutralizują występujący w nim kwas szczawiowy.
Składniki:
- świeży szczaw 250g
- bulion z kury i włoszczyzny 1.5 litra
- śmietana 18% 250 ml
- masło 1 łyżka
- mąka 1 łyżka
- jajka 6
- sól
- pieprz
Czas: 40 min. Porcje: 6 Koszt: 11 zł.
Zaproponowany przepis uwzględnia świeży szczaw, jednak jeśli poza sezonem jest problem z jego dostępnością, można także wykorzystać szczaw ze słoika lub ten mrożony. Warto samodzielnie zrobić zapasy szczawiu w słoikach lub zamrozić porcje, aby także w zimie poczuć smak tej zupy, która posypana koperkiem, kojarzy się przecież z wiosną. Na obiad również można zrobić smakowitą zupa z czerwonej soczewicy w wyśmienitym smaku. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pyszną, lekko kwaskowatą zupę szczawiową to szybka odpowiedź znajduje się poniżej. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, już dziś poznaj charakterystyczny smak tego domowego obiadu.
Przepis na zupę szczawiową:
- Dobry przepis na zupę szczawiową z jajkiem na bulionie z kury. Młody szczaw dokładnie przebrać z zanieczyszczeń, kilkakrotnie opłukać w zimnej wodzie, drobno pokroić. Dusić na maśle przez kilka minut.
- Jajka ugotować na zupę szczawiową na twardo. Zagotować wodę w garnku z jajkami, od kiedy woda zacznie się gotowała, poczekać 8-10 minut. Po ugotowaniu Jaja ostudzić zalewając zimną wodą, żeby skorupka łatwo odchodziła od ściętego białka.
Tradycyjna zupa szczawiowa – składniki i przygotowanie takie jak tradycyjnie u Babci – Polecam