Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

July 8, 2022 0 By Artur Sapa

Leczo z cukinii pochodzące z Węgier, w której ważnymi składnikami są warzywa- cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, przepis z zielonym groszkiem. Węgierskie dania są coraz popularniejsze w naszym kraju dlatego też na bogu pojawia się coraz więcej przepisów po Węgiersku, jak pikantna, dla smakoszy zupa gulaszowa ze słodką papryką oraz z papryczką chili.

Jeśli lubisz cukinię, to poniżej dowiesz się, jak zrobić leczo z dodatkiem tego warzywa, aby zaskoczyło wszystkich bogactwem smaków i aromatów. Ten doskonały i prosty przepis, na lekkie leczo z cukinią ułatwi przyrządzenie szybkiego, jednogarnkowego dania obiadowego z dużą ilością cukinii, papryki i sosu pomidorowego. W sezonie można oczywiście użyć świeżych pomidorów, poza sezonem świetnie sprawdzą się pomidory w puszce.

Tak przygotowane leczo może być podane np. z chrupiącą bagietką, kaszą, makaronem, ziemniakami lub ryżem. Jeśli zależy Ci na tym, aby leczo z cukinii stało się bardziej sycące i aromatyczne, przyrządź je z kiełbasą, boczkiem i cebulką podsmażonymi na odrobinie smalcu lub oleju roślinnego, dodaj także zielony groszek konserwowy. Równie pyszne zupy na obiad to zupa z czerwonej soczewicy i na przepis świąteczny z czerwonymi buraczkami jakim jest barszcz czerwony. Zupy w wyśmienitym wydaniu dla całej rodziny na śniadanie, obiad, kolacje.

Atrakcyjny wygląd tego dania wiąże się także z papryką użytą do gotowania, najlepiej wybrać papryki o różnej barwie, czerwone, żółte czy zielone, które wzbogacą leczo zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Na koniec wystarczy przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką według indywidualnych upodobań i gotowe.

Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 27 zł.

Składniki:

  • cukinia 300g (1 duża) (Przepis na zupę, jak zrobić krem z cukinii z pomidorami)
  • cebula 200g (2 średnie)
  • papryki różnego koloru 400g (2 średnie)
  • pomidory w puszcze 800g (lub kilogram świeżych pomidorów)
  • groszek konserwowy 100g
  • kiełbasa 25 dag
  • boczek 10 dag
  • smalec (lub olej rośliny)
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić Leczo?

Przepis na wyśmienite leczo z cukinii z dodatkiem papryki, pomidorów, groszku, kiełbasy i boczku.

  1. W szerokim garnku, na rozgrzanym smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w talarki kiełbasę, boczek i podsmażać przez kilka minut.
  2. Dodać umytą, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać, podsmażyć na średnim ogniu.
  3. Puszki pomidorów lub cale świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę dodać do garnka z warzywami, gotować przez kilka minut, czasami mieszając.
  4. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Do gotującego się lecza dodać cukinii i groszek konserwowy, wszystko wymieszać, doprawić ostrą papryką, solą, pieprzem do smaku. Gotować ok. 20 minut, kiedy cukinia zmięknie leczo będzie gotowe.
  5. Podawana jako samodzielne danie z duszoną kiełbasą lub jako dodatek do mięsa.

Na bazie cukinia jest wiele przepisów, niektóre znajdują się na w kategorii “Cukinia-przepisy” na blogu.