Krem z cukinii

Krem z cukinii

August 3, 2022 1 By Artur Sapa

Zupa krem z cukinii i pomidorów wyszła wyśmienite, delikatnie pikantna i bogata w ten unikalny, intensywny aromat. Sezon na cukinię jest w pełni, tak jak i na pomidory, trzeba to wykorzystać i próbować nowych smaków. Przepis z grilowaną cukinią. Jak zrobić zupę krem z cukinii na obiad?

krem z cukinii i pomidorów

Składniki:

  • 2 średnie lub 3 małe cukinie
  • 4 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 kostki bulionowej o smaku warzyw
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 3/4 łyżeczki kminku
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1 bagietka

Przepis na zupę z cukinii:

  1. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć pod grill na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  2. Pomidora sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, marchew pokroić w plastry. Przepis na cukinię smażoną z plastrów.
  4. W garnku na małym ogniu rozgrzać 1/5 łyżki masła wraz z kminkiem, oregano, bazylią, kostką warzywną, pieprzem. Gdy masło tylko się rozpuści dodać cebulę i dusić przez 3 minuty. Po upływie tego czasu dodać grillowaną cukinię, pomidory, marchew i przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem przez 30 minut, na średnim ogniu.
  5. Po 30 minutach posolić, dodać 1 i 1/2 szklanki wody, zdjąć z ognia i zblendować. Położyć ponownie na mały ogień, dodać śmietanę. Gotować przez 2-3 minuty, do ponownego zagotowania się zupy krem z cukinii.
  6. Pozostałe masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojoną natką pietruszki. Bagietkę pokroić w centymetrowe kromeczki, posmarować masłem czosnkowym i włożyć pod grill na parę minut do zrumienienia.
  7. Jeśli ktoś lubi żółty ser, można nim posypać bagietkę przed włożeniem na grill.

Cukinia nadaje się do wielu potraw, przetworów i zup. Warto spróbować leczo z cukinią po Węgiersku. Zupa krem z cukinii nadaje się z grzankami, jak i z fetą.