Gulasz wołowy
January 13, 2024Gulasz wołowy w Polskim pikantnym wykonaniu, przepis na ostro. Gulaszu można jeść z warzywami, z kaszą lub z pieczarkami. Wersja Węgierska powinna być z wytrawnym winem i czerwoną papryką. Pikantne smaki nie każdemu przypadają, ale niektórzy za nimi szaleją, zupa gulaszowa na ostro też wpisuje się w te smaki, jako pikantny afrodyzjak. przepisy potraw z Węgier mają to do siebie, że żeby je kochać trzeba uwielbiać ostre smaki na języku.
Sposobem na rodzinny obiad będzie idealnie doprawiony gulasz wołowy, którego sekretem jest miękka wołowina. Do jego przygotowania można wykorzystać karczek, łopatkę lub pręgę wołową, które dzięki odpowiedniej obróbce, poprzez długie duszenie, staną się delikatne i soczyste. Miękki gulasz wieprzowy może być również wyśmienity dla osób uwielbiających kuchnię Węgierką.
Sprawdź podstawowy, łatwy przepis znajdujący się poniżej, który krok po kroku opisuje jak zrobić ten aromatyczny obiad, pachnący tymiankiem i czosnkiem, który poprzez odpowiednie podanie uświetni uroczysty obiad.
Sposoby na to, jak podać sycący gulasz wołowy są bardzo różne, zaczynając od ziemniaków, kaszy i pieczywa, kończąc na plackach ziemniaczanych, kluskach śląskich czy kopytkach. Do całości dobrze jest także zaserwować orzeźwiającą surówkę, chrupiącego ogórka kiszonego lub zasmażane buraczki.
Kiedy chcesz spróbować Polskiej kuchnia to tradycyjne gołąbki będą znakomitym rozwiązaniem na obiad.
Czas: 2 godz. Porcje: 4 Koszt: 16 zł.
Składniki:
- mięso wołowe 60 dag
- cebula 100g (1 duża)
- bulion wołowy 300 ml
- czosnek 1 ząbek
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- olej
- papryka w proszku słodka
- tymianek
- sól
- pieprz
Każdy powinien znać ten prosty przepis na gulasz wołowy, a jeśli ktoś lubi większą ilość dodatków w sosie, całość bardzo dobrze komponuje się z papryką, można także dodać pieczarki, boczniaki lub suszone leśne grzyby. Doprawiać można według indywidualnych upodobań przyprawami takimi jak: papryczka chili, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, cząber czy jałowiec.
Przepis na gulasz wołowy:
1. Wołowinę opłukać, pokroić w kostkę gulaszową o bokach 2,5 cm. na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki mięsa, obsmażać przez kilka minut. Mięso wołowe przełożyć z patelni do szybkowaru, zalać bulionem i dusić (czas duszenia zależy od rodzaju użytego mięsa);
2. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na zrumieniony kolor, z dodatkiem czosnku i słodkiej papryki.
3. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać do niego podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, dolać bulionu jeśli jest taka potrzeba. Pod koniec duszenia gulasz wołowy doprawić tymiankiem, solą i pierzem. Dusić jeszcze ok. 20 minut do całkowitej miękkości mięsa.
4. Podawać jako drugie danie z ziemniakami, kaszą, kluskami, chlebem. W tradycyjnym przepisie na gulasz węgierski należy dodać pokrojoną paprykę, pomidory oraz podawać z pieczywem.
Bardzo latwy przepis i bardzo smaczny gulasz z tym ze ja przed dodaniem przecieru dodalem pol papryczki drobno pokrojonej peperoni. Ale ja wole bardziej na ostro . Nie mniej przepis cudo. Cala rodzina zachwycona!! Pozdrawiam