Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

July 3, 2022 3 By Artur Sapa

Krokiety to smażone naleśniki z farszem, najczęściej zawija się krokiety z mięsem mielonym, z pieczarkami, z kapustą, z grzybami, a także są przepisy z warzywami. Z przepisu dowiesz się jak zrobić farsz na krokiety z mięsem mielonym?

Chrupiące krokiety przygotowuje się raz na kilka tygodni, ponieważ trzeba włożyć w ich przygotowanie odrobinę wysiłku. W pierwszej kolejności trzeba zrobić ciasto na krokiety, czyli naleśniki, w które zostanie zwinięty farsz. Czasami przy robieniu krokietów można pójść prostszą drogą i zrobić naleśniki z serem, wtedy nie trzeba robić już farszu.

Jeśli szukasz propozycji na imprezową przekąskę albo zabrakło Ci pomysłu na pyszny obiad, warto przygotować sycące krokiety z aromatycznym mięsnym farszem. Dzięki temu, że są panierowane w jajku i bułce tartej, po usmażeniu mają złotą i chrupiącą skórkę. Aby sprawnie przygotować krokiety z mięsem, należy zacząć od przygotowania prostego farszu z wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego z dodatkiem cebulki i czosnku. Podczas gdy farsz do krokietów będzie stygł, możemy usmażyć słone naleśniki.

Czas: 55 min. Porcje: 5 Koszt: 17 zł.

Składniki:

Nadzienie/Farsz na krokiety:
  • mięso mielone 600g (wieprzowe lub drobiowe)
  • cebula 80g
  • masło
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
Panierowanie- Smażenie:
  • jaja 2 sztuki
  • bułka tarta
  • sól
  • olej do smażenia
Ciasto na krokiety:

Z dalszej części wpisu dowiesz się, jak zrobić doskonałe krokiety z mięsem, czytelny przepis krok po kroku poprowadzi Cię przez wieloetapowy proces ich przygotowania. Znajdziesz także sprawdzony przepis na odpowiednio cienkie i elastyczne naleśniki na krokiety, które podczas zwijania w rulony nie pękają i farsz nie wydostaje się na zewnątrz. 

Polecanym dzisiaj przepisem jest spaghetti carbonara, która jest jedną z najczęściej podawanych potraw z Włoch, w naszych Polskich restauracjach.

Niezależnie od tego, czy farsz do krokietów jest z mięsem mielonym, czy z grzybami, pasuje do nich filiżanka gorącego aromatycznego barszczu czerwonego, surówka lub sos beszamelowy albo pieczarkowy.

Przepis, jak zrobić krokiety?

Nadzienie/Farsz:
1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, drobno posiekaną. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut do osiągnięcia złotej barwy.
2. Do usmażonej cebuli dodać zmielone mięso, posiekany czosnek, sól, pieprz, wszystkie składniki wymieszać i smażyć przez kilka następnych minut.
3. Mięso zdjąć z patelni do miski, zaczekać aż ostygnie, dodać bułkę tartą, wbić jajko, połączyć ze sobą wszystkie składniki i odstawić na bok nadzienie na krokiety.
Ciasto na naleśniki:
4. Przesianą mąkę, jajka, mleko, sól umieścić w drugiej misce, rozbełtać trzepaczką lub zmiksować w mikserze, dolewać wody by ciasto przypominało wyglądem gęstą śmietanę.
5. Na dużej patelni rozgrzać olej i wlewać chochlą ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie placki, jak brzegi będą odstawać od patelni to przewracać na drugą stronę, podsmażać do osiągnięcia lekko brązowego koloru.
6. Po usmażeniu naleśników posmarować je nadzieniem, zakładać boki i zwijać w rulon zamknięty.
Panierowanie- Smażenie:
7. Jajka wbić do płaskiej miseczki, osolić, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą rozsypać na talerzu. Panierować krokiety z mięsem w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać z obu stron w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
8. Krokiety podawać na gorąco polane sosem beszamelowym, sosem pieczarkowym, do czerwonego barszczu lub po prostu z surówką.