Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

August 27, 2022 0 By Artur Sapa

Żurek na zakwasie, jaka jest różnica pomiędzy zupami żurkiem, a barszczem białym, najczęściej podawane na święta wielkanocne? Tradycja mówi, że żurek przyrządza się na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. W różnych regionach kraju, tradycja ma swoje udziwnienia i przepisy mogą się różnić, ale czasami nazwy przepisów są stosowane wymiennie.

Zupa Żurek

Czas: 70 min. Porcje: 8 Koszt: 12 zł.

Składniki:

  • bulion warzywny 2,5 l
  • biała kiełbasa 60 dag
  • zakwas żytni na żurek 600 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • chrzan 3 łyżeczki
  • śmietana 30% 100 ml
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • jajka 8

Żurek na zakwasie:

1. Zakwas na żurek najlepiej zrobić samemu, ale oczywiście istnieje możliwość zakupienia zakwasu żytniego. Przygotowanie zakwasu jest proste, należy wsypać 7 łyżek mąki żytniej do słoika, zalać pół litra ciepłą przygotowaną wodą, przykryć ściereczką i zostawić na 5 dni w temperaturze pokojowej. Czasami należy zamieszać zakwas, w końcowym efekcie powinien mieć kwaśny smak.
2. W gorącym, przecedzonym bulionie umieścić całą białą kiełbasę i gotować na małym ogniu pod przykryciem do 45 minut.
3. Między czasem należy ugotować jajka na twardo. W tym celu zagotować wodę w garnku z jajkami, od kiedy woda będzie się gotowała, odczekać 8-10 minut. Jajka ostudzić zalewając zimną wodą, żeby skorupka łatwo odchodziła od ściętego białka.
4. Kiełbasę po ugotowaniu wyjąć z bulionu, pokroić w plasterki. Do bulionu wlać dobrze wymieszany zakwas żytni, należy ostrożnie wlewać taką ilość zakwasu, by żurek nie wyszedł za kwaśny.
5. Do zupy dodać starty chrzan, drobno pokrojony czosnek, plastry białej kiełbasy i przez chwile podgotować.
6. Śmietanę wlać do miseczki i stopniowa do niej dolać niewielką ilość zupy, cały czas mieszając. Następnie śmietanę przelać do zupy i dobrze wymieszać. Żurek doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
7. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki podawać na talerzu lub w chlebie z żurkiem.