Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

July 30, 2022 0 By Artur Sapa

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Soczewicę można łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak to dodana w niewielkiej ilości nie zdominuje całkowicie smaku innych składników. Pysze zupy na blogu jak przepis na leczo z cukinii, czy zupa krem z pora są często przyrządzane, dlatego smakują tak dobrze. Zupa krem z cukinii oraz krem z brokułów mają delikatną konsystencje i idealnie pasują na wyjątkowy wieczór.

Przygotowana na bazie bulionu warzywnego, bardzo pożywna i prosta do zrobienia zupa z soczewicy, doskonale wpisuje się w menu wegetariańskie.

Soczewica jest powszechnie znana jako zamiennik mięsa, to bogate źródło białka roślinnego, które stanowi ważny element zdrowej i pełnowartościowej diety. Jest chętnie wykorzystywana jako dodatek do sosów, zup, past czy sałatek, gdyż ma dużą zawartość błonnika, witamin i minerałów.

Zupa z soczewicy czerwonej

Do przygotowania tej zupy z soczewicy wykorzystano drobniejsze i delikatniejsze w smaku ziarna soczewicy czerwonej, która jest łatwo przyswajana przez organizm i najłatwiejsza w przygotowaniu w porównaniu z innymi odmianami.

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, na delikatną zupę z dodatkiem pomidorów, marchewki i pietruszki, którą podaje się pod pierzynką z podpieczonej mozzarelli.

Sprawdź koniecznie jak zrobić doskonałą, gęstą zupę krem z soczewicy, lub zmodyfikuj ten przepis i zamiast blendować zupę na gładki krem, podaj ją w formie z kawałkami warzyw oraz dużą ilością świeżej zieleniny.

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1,25 litra wywaru warzywnego
  • zielenina: 1 listek selera,1 listek pora, kilka gałązek natki pietruszki,1 mała gałązka lubczyku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

Sprawdź koniecznie jak zrobić doskonałą, gęstą zupę krem z soczewicy, lub zmodyfikuj ten przepis i zamiast blendować zupę na gładki krem, podaj ją w formie z kawałkami warzyw oraz dużą ilością świeżej zieleniny. Potrawy ze świeżych produktów smakują najlepiej, bigos z młodej kapusty jest tego super przykładem.

Zupa z czerwonej soczewicy:

  1. Na małym ogniu, podsmażyć przez 2 minuty masło wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
  2. Dodać: pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w ósemki, marchew i pietruszkę pokrojone w małe krążki, 1/2 kostki bulionu warzywnego lub wywar z warzyw (wtedy nie dodajemy wody), 1,25 litra wody oraz czerwonej soczewicę.
  3. Gotować wszystko przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  4. 10 minut przed upływem czasu gotowania wrzucić zieleninę. Ja zawsze dodaję dużo zieleniny. Jeżeli nie mamy lubczyku czy selera, bądź innego rodzaju wymienionych przeze mnie zielenin, dajmy to co mamy albo w najgorszym razie omińmy zieleninę.
  5. Po 30 minutach zupę z czerwonej soczewicy posolić (ja dałam 1 łyżeczkę soli) i popieprzyć. Dodać śmietanę i zblendować.
  6. Jeżeli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta dolejmy wody. Jedni lubią bardzo gęste zupy, inni rzadsze.
  7. Mozzarellę utrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do miseczki, w której serwujemy zupę dodać trochę mozzarelli, i włożyć pod grill do zapieczenia na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Pamiętajmy aby miseczka była żaroodporna, a jeśli nie jest to trzymajmy ją krócej pod grillem.