Zupa z soczewicy
July 30, 2022Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Soczewicę można łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak to dodana w niewielkiej ilości nie zdominuje całkowicie smaku innych składników. Pysze zupy na blogu jak przepis na leczo z cukinii, czy zupa krem z pora są często przyrządzane, dlatego smakują tak dobrze. Zupa krem z cukinii oraz krem z brokułów mają delikatną konsystencje i idealnie pasują na wyjątkowy wieczór.
Przygotowana na bazie bulionu warzywnego, bardzo pożywna i prosta do zrobienia zupa z soczewicy, doskonale wpisuje się w menu wegetariańskie.
Soczewica jest powszechnie znana jako zamiennik mięsa, to bogate źródło białka roślinnego, które stanowi ważny element zdrowej i pełnowartościowej diety. Jest chętnie wykorzystywana jako dodatek do sosów, zup, past czy sałatek, gdyż ma dużą zawartość błonnika, witamin i minerałów.
Do przygotowania tej zupy z soczewicy wykorzystano drobniejsze i delikatniejsze w smaku ziarna soczewicy czerwonej, która jest łatwo przyswajana przez organizm i najłatwiejsza w przygotowaniu w porównaniu z innymi odmianami.
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, na delikatną zupę z dodatkiem pomidorów, marchewki i pietruszki, którą podaje się pod pierzynką z podpieczonej mozzarelli.
Sprawdź koniecznie jak zrobić doskonałą, gęstą zupę krem z soczewicy, lub zmodyfikuj ten przepis i zamiast blendować zupę na gładki krem, podaj ją w formie z kawałkami warzyw oraz dużą ilością świeżej zieleniny.
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1,25 litra wywaru warzywnego
- zielenina: 1 listek selera,1 listek pora, kilka gałązek natki pietruszki,1 mała gałązka lubczyku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku
Sprawdź koniecznie jak zrobić doskonałą, gęstą zupę krem z soczewicy, lub zmodyfikuj ten przepis i zamiast blendować zupę na gładki krem, podaj ją w formie z kawałkami warzyw oraz dużą ilością świeżej zieleniny. Potrawy ze świeżych produktów smakują najlepiej, bigos z młodej kapusty jest tego super przykładem.
Zupa z czerwonej soczewicy:
- Na małym ogniu, podsmażyć przez 2 minuty masło wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
- Dodać: pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w ósemki, marchew i pietruszkę pokrojone w małe krążki, 1/2 kostki bulionu warzywnego lub wywar z warzyw (wtedy nie dodajemy wody), 1,25 litra wody oraz czerwonej soczewicę.
- Gotować wszystko przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- 10 minut przed upływem czasu gotowania wrzucić zieleninę. Ja zawsze dodaję dużo zieleniny. Jeżeli nie mamy lubczyku czy selera, bądź innego rodzaju wymienionych przeze mnie zielenin, dajmy to co mamy albo w najgorszym razie omińmy zieleninę.
- Po 30 minutach zupę z czerwonej soczewicy posolić (ja dałam 1 łyżeczkę soli) i popieprzyć. Dodać śmietanę i zblendować.
- Jeżeli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta dolejmy wody. Jedni lubią bardzo gęste zupy, inni rzadsze.
- Mozzarellę utrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do miseczki, w której serwujemy zupę dodać trochę mozzarelli, i włożyć pod grill do zapieczenia na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Pamiętajmy aby miseczka była żaroodporna, a jeśli nie jest to trzymajmy ją krócej pod grillem.