Gofry przepis

Gofry przepis

September 18, 2021 Off By Artur

Chrupiące gofry były robione wiele razy i zawsze wychodziły super, sprawdzone ciasto przez kucharza, wyśmienity przepis na smaczne gofry. Domowe gofry można jeść jak kanapki, albo jako słodkie wafle polane np. bitą śmietaną, a posypane cukrem pudrem. Sprawdzone gofry można podawać z owocami, z czekoladą, orzechami, śmietankami, karmelem, cynamonem, a także z lodami. Spotykaliśmy również gofry z dodatkiem w postaci sałaty, wędliny, twarożku i pasty.

Ciasto na Gofry

Czas: 20 min. 8 sztuk Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 10 g łyżeczka cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis na sprawdzone gofry:

Do przepisu na gofry można dodawać z jajkiem, bekonem i polać syropem klonowym. A do tego warto pokroić warzywa, takie jak pomidor, rzodkiewka, czy świeży ogórek. Kiedy dodaliśmy do gofrów awokado, smak był warty spróbowania.

  1. Ciasto na gofry, jak zrobić? Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białka, a następnie dodać samo żółtko do miski, dolać oleju, mleka i miksować aż ciasto osiągnie jednolitą masę.
  2. Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać ją do miski ze wszystkimi składnikami, dobrze wymieszać ciasto na gofry.
  3. Gofrownicę rozgrzać na maksymalne obroty i wlewając ciasto chochlą, piec chrupiące gofry.
  4. Gofry można podać posmarowane budyniem, dżemem, marmolada, bitą śmietaną, albo polać miodem, gorącą czekoladą z wiśniami lub truskawkami.