Gołąbki z ryżem
January 8, 2024Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem, z białej kapusty w sosie pomidorowym. Tradycyjne zawijane danie gołąbków w liście kapusty z farszem ryżu i zmielonego mięsa.
Czas na jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, aromatyczne gołąbki z farszem z mięsa wieprzowego, zawiniętego w liście białej kapusty, skąpane w sosie pomidorowym. Z mięsa wieprzowego znajdziesz na blog przepis na gulasz wieprzowy na miękko z różnymi dodatkami. Poniżej poznasz niezawodny przepis na rozpływające się w ustach gołąbki z ryżem, które są lżejsze i bardziej miękkie niż z samym nadzieniem mięsnym. Dowiesz się też, jak należy postępować z kapustą, aby przy zawijaniu gołąbka z mięsem, zapobiec jego rozpadaniu.
Najbardziej popularne sosy do gołąbków to:
- pomidorowy;
- koperkowy;
- sos pieczarkowy lub taki z leśnych grzybów;
- śmietanowy.
ile kosztuje zrobienie gołąbków tradycyjnych w Polskim sklepie?
Czas: 110 min. Porcje: 4 Koszt: 20 zł.
Składniki:
- główka białej kapusty 1 kg
- sos pomidorowy 400g
- ryż 150g
- wieprzowina bez kości 300g
- cebula
- tłuszcz
- sól, pieprz
- czosnek 2 ząbki
Przedstawiony poniżej przepis na gołąbki, jest w wersji z sosem pomidorowym, przygotować go możemy przy użyciu pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów. Głębię jego smaku osiągniemy przez dodanie do sosu czosnku, suszonych ziół takich jak: tymianek, bazylia i oregano. Odpowiedni poziom ostrości zapewni nam odrobina papryczki chili.
Tradycyjne gołąbki z mięsem- Przepis:
1. Jak zrobić gołąbki? Wyciąć z kapusty głąb i w dużym garnku gotować przez kilka minut, po obgotowaniu zdjąć liście i ścinać z nich grube nerwy nożem.
2. Mięso umyć, zemleć w maszynce. Ryż gotować na półsypko, ostudzić.
3. Na tłuszczu zrumienić rozdrobnioną cebulę, dodać ją do wymieszanego zmielonego mięsa i ryżu. Nadzienie dobrze wyrabiać, doprawić rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Farsz nakładać na każdy większy liść oddzielnie, zakładając z obu stron końce brzegów liści i zawijać w wałek. Pozostałe mniejsze liście kapusty wyłożyć na dnie garnka, w nim umieścić zawinięte gołąbki, tak żeby stykały się ze sobą.
5. Gołąbki zalać niewielką ilością gorącej wody, dusić pod przykrycie ok. 1 godziny.
6. Tradycyjne gołąbki najlepiej smakują w sosie pomidorowym.
Takie pyszne domowe gołąbki można serwować posypane świeżym koperkiem. Dobrze komponują się ze świeżym pieczywem lub ziemniakami z wody.
Uwaga doswiadczonego konsumenta: zamiast bialej, lepiej brac wloska kapuste, przyrzadzanie takie samo (tysiac wariantów). Za mojej mlodosci ryz w Polsce byl rzadko stosowany, zamiast niego brano zwykla jeczmienna kasze.
Smacznego !
Powiem szczerze, że ja jednak preferuję gołąbki z białej kapusty. kapusta włoska jest łatwiejsza w obróbce, ale smak już jest nie ten…
Tak tak smak zdecydowanie inny nie tak dobry jak z kapustym bialej
Przy włoskiej kapuście ważne jest aby po sparzeniu przemyć je w zimnej wodzie.
A gołąbki super z tej kapusty będą?
Jadłam pyszne gołąbki w sosie pomidorowym na drewnianym tarasie w Krakowie. Mam w ogrodzie pergolę tarasową z desek drewnianych wykonaną na zamówienie.