Barszcz biały

Barszcz biały

May 11, 2023 0 By Artur Sapa

Barszcz biały to jedna z potraw podawana na świata Wielkanoce, wiecznie mylona z żurkiem. Główną różnicą w przepisie pomiędzy tymi zupami jest zakwas, do żurku używa się zakwasu żytniego, a w barszczu pszennego. Każdy ma własną wersję barszczu białego, niektórzy nie lubią pić rzadkich zup, wtedy do barszczu można dodać jeszcze marchewkę, ziemniaki, grzyby, boczek. Jak szukasz potrawy na Wigilię to znakomicie sprawdzi się barszcz czerwony czysty na zakwasie z buraków.

Zbliżające się święta to czas, kiedy na stole króluje barszcz biały z gotowanym jajkiem i chrzanem. Jego przyrządzenie nie jest zbyt skomplikowane, ale różni się nieco od sposobu przyrządzenia tradycyjnego żuru. Poznaj przepis na barszczyk biały, który na stałe wpisze się do rodzinnego jadłospisu. Kluczem do jego niepowtarzalnego smaku, jest domowy zakwas na barszcz biały, który różni się od tego na żurek. Chcesz wiedzieć czym się różnią i jak zrobić poprawnie tę pyszną zupę?

Barszcz biały z jajkiem

Czas: 55 min. Porcje: 6 Koszt: 14 zł.

Należy pamiętać, że na razowej mące pszennej przygotowuje się zakwas na barszcz biały, a żur lub żurek przygotowuje się na zakwasie z razowej mąki żytniej. Barszcz ma białą barwę, a dzięki dużej ilości majeranku użytego do zakwasu, posiada charakterystyczny smak i aromat. Natomiast żur ma lekko szarą barwę, jest też bardziej zawiesisty od barszczu, zakwas robiony jest bez dodatku majeranku. Inną często przyrządzaną zupę jest zupa pomidorowa z ryżem ze skrzydełkami kurczaka.

Dzięki poniższej recepturze dowiesz się jak zrobić prosty i smaczny barszcz biały, podaj go z kiełbasą białą, równie ciekawie smakuje także w połączeniu z wędzonym boczkiem, ziemniaczkami czy grzybami.

Składniki:

  • biała kiełbasa 40 dag
  • zakwas pszenny 300 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • woda 2 l
  • śmietana 18% 100 ml
  • chrzan 2 łyżeczki
  • liść laurowy 3
  • majeranek 1 łyżeczkę
  • sól
  • pieprz
  • jajka (jedno na porcję)

Przepis na barszcz biały:

  1. Domowy zakwas na barszcz biały można zrobić własnoręcznie, jest prosty do przygotowania, powinien być do tygodnia odstawiony żeby nabrał kwaśnego smaku. Szybszym sposobem jest zakup zakwasu pszennego w sklepie.
  2. Białą kiełbasę umieścić w garnku z wodą, dodać szczyptę soli, gotować na małym ogniu przez 45 minut. Po 10 minutach od zagotowania wody, dodać chrzan, liść laurowy i drobno pokrojony czosnek. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby puściła soki, między czasie z górnej powierzchni zdejmować szumowiny łyżką. Jeśli szukasz zupy, którą można przygotować w szybszym czasie spróbuj zupę brokułową w delikatnym wydaniu.
  3. Jajka ugotować na twardo (7- 9 minut od czasu wrzenia).
  4. Przy końcu gotowania barszczu, stopniowo nalewać zakwas, powoli dolewając próbować by nie wyszedł za mało lub za bardzo kwaśny. Odstawić zupę, żeby wystygła.
  5. W miseczce połączyć śmietanę z kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, wymieszać i zahartować tym biały barszcz. Jeszcze na chwilę zagotować, żeby wszystkie składniki się połączyły i przeszły smakiem.
  6. Podawać jajka razem z ugotowaną kiełbasą pokrojone w ćwiartki.