Zupa pomidorowa z ryżem
January 20, 2022Jak nasza tradycja nakazuje pierwszym daniem obiadu powinna być zupa pomidorowa, bardzo popularny przepis i prosty w przygotowaniu, zamiast ryżu, śmiało można zrobić przepis na zupę z makaronem. Z przepisu dowiesz się ile dodać ryżu na litr zupy oraz jak długo należy gotować zupę pomidorową.
Czas: 40 min. Porcje: 5 Koszt: 18 zł.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 5 skrzydełek kurczaka
- 300g koncentratu pomidorowego
- 200g śmietany 18%
- 2 marchewki
- por
- mały seler
- pietruszka
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- około 1/4 szklanki ryżu (ile ryżu do zupy pomidorowej)
- sól
Przepis:
1. Dokładnie umyć mięso, włożyć do nie gotującej się jeszcze wody. Obraną i umytą włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszkę) wrzucić do wody z mięsem.
2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, dodać 3-4 liście laurowe, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego.
3. Ryż można gotować oddzielnie lub razem z wywarem, ja gotuje w wywarze, w takim razie należy wsypać ryż po 15 min. do wywaru i gotować, czasami mieszając.
4. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z gazu, odcedzić, czyli wyjąć mięso razem z włoszczyzną.
5. Jak ryż napęcznieje, można łączyć koncentrat pomidorowy z zupą (próbować jaki osiągnięty został smak i doprawiać solą) po chwili podprawiać zupę pomidorową z ryżem śmietaną, wziąć np. miskę z odmierzoną śmietaną i odrobiną soli. Dolać do miski trochę zupy i mieszać, żeby śmietana się zahartowała, aż wszystko ładnie się połączy i znikną grudki, następnie mieszając powoli dolać do zupy. Po chwili gotowania mamy już gotową zupę pomidorową z ryżem.
Mi wystarczyłoby 3 łyżki z czubem ryżu.