
Krem z brokułów
August 9, 2024Zupa krem z brokułów dla dzieci i dorosłych. Dzieciaki mają problem z jedzeniem brokułów, ale podane w formie kremu zawsze apetycznie wygląda i łatwiej brokuły są zjadane w takiej formie. Łatwy i szybki przepis na zupę z brokułów o zielonej barwie, podawana jako chłodnik lub zjadana na gorąco. Zupa krem z brokułów z ziemniakami, która smakuje wyśmienicie na obiad przy stole z całą rodziną. Kto nigdy nie jadł zupy brokułowej krem z ziemniakami musi spróbować, od razu smakowo większość osób powie, że warto było poświecić czas na zrobienie takiej zupy. Dla tych co uwielbiają delikatne zupy, ta będzie idealna, a dla tych co uwielbiają pikantne potrawy, odpowiednie będzie leczo z cukinii na rozgrzanie gardła Węgierskim smakiem.
Bardzo zdrowa, delikatna i smaczna zupa brokułowa, to idealna propozycja na lekkie danie, które można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej na bazie bulionu warzywnego, jak też zastosować bulion mięsny. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis, dzięki któremu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę brokułową, w wersji kremu, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.
Pora roku nie musi mieć znaczenia, bo zupa krem brokułowy może być przyrządzana zarówno jesienią ze świeżego brokuła jak również poza sezonem można użyć tego mrożonego, którego gotuje się nieco krócej. Zawsze warto przygotować potrawę ze świeżych składników, wtedy smakuje najlepiej. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów, dopiero co zbieranych 🙂
Bogaty smak oraz kolor są wynikiem tego, że zupa krem brokułowy przygotowany jest z marchwią, natomiast dodatek ziemniaka sprawia, że po zmiksowaniu zupa brokułowa ma gęstą, kremową konsystencję. Całość wzbogaca też dodatek aromatycznego czosnku oraz dekoracja z zielonej natki pietruszki i prażonych migdałów. Warto zaserwować tą aksamitną zupę z domowymi grzankami z chleba, dzieciom bardzo smakuje z groszkiem ptysiowym.
Czas: 40 min. Porcje: 5 Koszt: 11 zł.
Składniki:
- brokuły 400g
- marchewka 100g (2 średnie)
- cebula 80g (1 mała)
- czosnek 1 ząbek
- ziemniaki 100g (1 średni) (polecam spróbować kluski śląskie z ziemniakami)
- woda 1,5 l (lub bulion)
- oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis na krem z brokułów:
- Zupę brokułową rozpoczynamy przepis od przygotowania składników, warzywa, marchew, cebulę, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować przez 10 minut.
- Dokładnie opłukać brokuły, podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem jeszcze przez 15-20 minut do miękkość łodyg brokuł. Różyczki nie muszą być zanurzone we wrzącej wodzie, mogą wystawać na powierzchnię, po prostu ugotują się na parze.
- Zupę krem z brokuł zdjąć z ognia, zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz.
- Przed podaniem zupy brokułowej podgrzać i udekorować natką pietruszki lub pokrojonymi prażonymi migdałami.
jadłam kiedyś krem brokułowy “na mieście”, a że ostatnio zainwestowałam wreszcie w dobry blender (z Morphy Richards, niezła firma), to na pewno przetestuję przepis z domu! dzięki za inspirację!
Mi bardzo smakowała ta zupa brokułowa