Zupa pieczarkowa z makaronem

Dietetyczna zupa pieczarkowa z makaronem w wyśmienitym smaku. Dla każdego kto lubi często chodzić na grzyby ta zupa będzie jeszcze lepiej smakowała, niż jeżeli się kupi pieczarki w sklepie. Niektórzy wolą przepis ze zmiksowanymi grzybami na zupę krem, ja jednak wolę czuć kawałki pieczarek.

Zupa pieczarkowa z makaronemCzas: 40 min. Porcje: 6 Koszt: 10  zł.

Składniki:

  • bulion warzywny lub mięsny 1,5l
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula
  • śmietana 30% 100 ml
  • masło 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • makaron

Przepis:

1. Zupa pieczarkowa oczywiście z grzybkami. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w drobne plasterki, można skropić pieczarki sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na roztopionym maśle, do osiągnięcia złocistego koloru.
2. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i przez chwilę dusić na niewielkim ogniu, aż do odparowania wody.
3. Uduszone pieczarki dodać do garnka z bulionem, zamieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż pieczarki będą miękki- ok 20 minut.
4. Odlać trochę zupy pieczarkowej do naczynia, wymieszać ze śmietaną i powoli dodać do garnka. Zupę doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką, przez chwilę podgotować.
5. gotowany makaron ułożyć na talerz i zalać zupę.

Podobne przepisy...

  1. VEGAnation says:

    Smakowicie wygląda zupka i cała strona!

  2. Angie says:

    Smak mojego dzieciństwa, uwielbiam ją<3

Leave a Reply

Your email address will not be published.