Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta?

Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta?

January 20, 2024 0 By Artur Sapa

Wędzona szynka to popularny przysmak, który z powodzeniem można serwować podczas różnego rodzaju imprez rodzinnych, takich jak Wielkanoc, urodziny czy imieniny. Zamiast kupować gotowy produkt, można się pokusić o jego samodzielne przygotowanie. Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta? Ile czasu wędzić szynkę? Odpowiedzi na te i inne pytania przynosi poniższy poradnik.

Jak wybrać mięso na wędzoną szynkę?

Zanim przejdziemy do porad odnośnie tego, ile wędzimy szynkę, podpowiemy, jak wybrać idealny produkt tego typu. Do wędzenia najlepiej nadaje się szynka:

  • o zdrowym, różowym kolorze,
  • świeżym zapachu,
  • z widoczną warstwą tłuszczu,
  • jędrna,
  • wilgotna,
  • która po naciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu,
  • pochodząca ze sprawdzonego źródła,
  • sprzedawana na wagę.

Ile czasu wędzić szynkę?

Jak przygotować szynkę do wędzenia? Ile czasu wędzić szynkę? W pierwszej kolejności należy ją poddać peklowaniu. Zabieg ten polega na moczeniu mięsa w całości w solance, czyli roztworze wody z solą kuchenną i saletrą przez około 4 — 5 dni. Aby szynka była bardziej aromatyczna, można do niej dodać ulubione zioła i przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, rozmaryn, czarny pieprz czy majeranek.

ile czasu wędzić szynkę

Jak długo wędzić szynkę?

Ile wędzimy szynkę? Najpierw należy ją umieścić w garnku lub beczce i odstawić w chłodne miejsce, w którym panuje temperatura na poziomie około 5 stopni Celsjusza. Powinno się ją codziennie obracać, tak aby równomiernie wchłonęła solankę. Jak długo należy wędzić szynkę? Proces ten powinien trwać około 4 — 12 dni. Ile wędzić szynki? Przyjmuje się, że na 10 kilogramów produktu przypada 4 litry wody i 500 gram soli peklowanej. Po kąpieli w solance, mięso owijamy specjalną siatką wędzarniczą. Jak powinno wyglądać jego wędzenie? Do tego celu należy używać wyłącznie drewna drzew liściastych, takich jak buk, olcha czy dąb. Wyjątek stanowią gałązki olchowca, po które można sięgnąć pod koniec wędzenia. Po zapeklowaniu, mięso odsączamy i wieszamy na haku. Zanim trafi ono do wędzarni, należy je dokładnie osuszyć. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt godzin.

Inne wyśmienite potrawy, które znajdują się na blogu to krokiety z mięsa mielonego oraz Węgierskie potrawy taki jak np. gulasz wieprzowy z miękkim mięsem i polany sosem.

Ile parzyć szynkę po wędzeniu?

Po wędzeniu, szynkę można sparzyć. Zabieg ten ma na celu wyeliminowanie bakterii i drobnoustrojów. Jak go przeprowadzić? To bardzo proste! Wystarczy uwędzoną szynkę zanurzyć w wodzie o temperaturze 50 stopni Celsjusza z dodatkiem przypraw. Ile parzyć szynkę po wędzeniu? Czas parzenia zależeć będzie tu od wielkości mięsa. Średnio jest to 50 minut na 1 kilogram szynki.

Ile gotować szynkę wędzoną?
Szynka wędzona surowa — ile gotować taki produkt? Wędzoną szynkę powinno się moczyć przez kilkanaście godzin w wodzie, w taki sposób, aby była ona przykryta w całości. Dodajemy do niej obrane, pokrojone warzywa i ulubione przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Ile gotować szynkę wędzoną? Przyjmuje się, że na każdy 1 kilogram produktu przypada 40 minut gotowania. Na sam koniec, do wody dodajemy pieprz ziarnisty. Ugotowaną szynkę studzimy w wywarze, a gdy ostygnie, kroimy ją w plastry.