Sos koperkowy

Sos koperkowy

July 12, 2022 1 By Artur Sapa

Przepis na sos koperkowy, podawać do ryb, sałatek, jajek, pulpetów, mięsa, ziemniaków, makaronu, klopsów.

Aby poczuć wiosnę na talerzu, warto sięgnąć po łatwy w przygotowaniu, zdrowy i aromatyczny sos koperkowy z czosnkiem, który nada charakteru i wzbogaci niejedno wyśmienite danie. Jeśli wahasz się jak przygotować pyszne pulpeciki w sosie, wybierz wersję właśnie z tym lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Doskonale smakują także ryby w sosie koperkowym, w szczególności pieczony lub grillowany łosoś z brokułami, czy zapiekany dorsz w wersji fit, do którego wskazany jest taki lekki sos bez mąki. Możesz także tym sosem koperkowym, polać mięsne klopsy np. z indyka, lubiane przez dzieci, dobrze smakuje z nim pieczony kurczak oraz różnego rodzaju duszone lub pieczone mięsa, takie jak schab czy polędwica, która jest bardzo delikatna i doskonale się z nim komponuje. Natomiast jeżeli szukasz smaków bardziej kwaskowatych polecam spróbować sos tatraski z korniszonami i grzybami marynowanymi.

Sos koperkowy na biało

Czas: 6 min. Porcje: 4 Koszt: 5 zł.

Składniki:

  • jogurt naturalny 150 ml
  • śmietana 2 łyżki (12% lub 18% jeśli ma być bardziej gęsty)
  • koperek (pęczek)
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz
  • sól

Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak zrobić sos na zimno z dużą ilością kopru, który będzie doskonałym dopełnieniem wielu dań. Ponadczasowy sos koperkowy powstaje w błyskawicznym tempie, wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Kolejnym sosem błyskawicznym na blogu jest sos holenderski, który również idealnie sprawdza się do wielu potraw.

Przepis na sos koperkowy:

1. Przelać jogurt naturalny do miseczki, dodać 2 łyżki śmietany. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu, wszystko wymieszać.
2. Pęczek ok. 3 łyżeczek koperku drobno posiekać, dodać do sosu koperkowego i na koniec doprawić pieprzem i solą.