Serek bez laktozy- dlaczego warto go jeść?

Serek bez laktozy- dlaczego warto go jeść?

January 23, 2024 0 By Artur Sapa

Wiele osób uważa, że ser jest jednym z najtrudniejszych pokarmów do uniknięcia podczas stosowania diety bez laktozy. Dostępnych jest wiele różnych rodzajów sera, dlatego ważne jest, aby mieć świadomość, że nie wszystkie sery nie zawierają laktozy. Na przykład miękki ser twarogowy, taki jak cottage cheese, zawiera duże ilości laktozy, ale twarde sery, takie jak cheddar, zawierają jej bardzo mało lub wcale. Przy zakupie serka, warto zwrócić uwagę czy serek jest bez laktozy.

Serek wiejski bez laktozy to opcja dla osób z nietolerancją laktozy. W tej opcji serka cała laktoza została usunięta, bez straty jakości smaku oraz właściwości odżywczych, wynikających zarówno z sera, jak i śmietanki.

Twaróg bez laktozy — składniki odżywcze

Twarożek bez laktozy jest produkowany z mleka, które zostało poddane fermentacji w celu usunięcia laktozy. Używa się go w taki sam sposób jak zwykłego twarogu. Jeśli jesteś przyzwyczajony do jedzenia zwykłego twarogu, przyzwyczajenie się do tej wersji może zająć trochę czasu.

Twarożek bez laktozy ma niższą zawartość tłuszczu i wyższą zawartość białka niż tradycyjny twaróg. Zawiera również mniej sodu i cholesterolu niż zwykły twaróg.

Składniki odżywcze w serku bez laktozy obejmują:

  • Kalorie: 85 na pół filiżanki (155 ml) porcji
  • Białko: 16 gramów na pół filiżanki (155 ml) porcji
  • Węglowodany: 3 gramy na pół filiżanki (155 ml) porcji

Gdzie kupić serek bez laktozy? produkty z nabiału można kupić w mniejszych sieciówkach, ale również są w ofertach dużych sklepów jak Biedronka, czy Lidl.

ser bez laktozy
Ser bez laktozy

Jogurt naturalny bez laktozy idealny do różnej diety

Jogurt naturalny bez laktozy to świetna opcja dla osób, które muszą usunąć laktozę ze swojej diety. Jogurt jest dobrym źródłem wapnia i białka. Szukaj marek oznaczonych jako “bez laktozy” lub “zawiera aktywne kultury”. Zostały one potraktowane enzymem, który rozkłada laktozę podczas fermentacji.