
Gofry – Jak zrobić gofra?
December 7, 2022Gofry, czyli przysmak, który lubi niemal każdy:
Gofry to niewątpliwie jedna z najpyszniejszych przekąsek kojarzących się z latem i wakacjami. To właśnie po chrupiące gofry z bitą śmietaną, owocami czy polewą czekoladową czekamy długo w kolejkach, by później móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Skąd jednak wzięły się gofry i na czym polega ich fenomen? Czy istnieje ten jeden, niepowtarzalny przepis na dobre chrupiące gofry? Jak przyrządzić smaczne i pyszne domowe gofry, aby ich smak przypominał letnie miesiące i wakacyjną atmosferę? Poniżej odpowiadamy na wszystkie te pytania oraz podpowiadamy, jak zrobić gofry jak z budki.
Prosty przepis na gofry
Kiedy kończą się nam pomysły na przyrządzenie śniadań, które będą nie tylko smaczne, ale i pożywne, warto sięgnąć po wypróbowane receptury. Wiele osób wyszukuje w sieci informacje na temat tego, jak zrobić gofry, jak przygotować ciasto na gofry, czy też próbują znaleźć ciekawy przepis na gofry. Na szczęście na różnych portalach i forach poświęconych kulinariom można odnaleźć proste przepisy. Dzięki którym nasze przygotowywane w domowej kuchni gofry będą smakować jak smakołyk z najlepszego lokalu. Na blogu wyśmienity również są inne przepisy kulinarne na deser, jak smaczne naleśniki z serem, czy racuchy drożdżowe. Poniżej przedstawiamy łatwy przepis na gofry, które zachwycą każdego.
Przygotowując pyszne gofry, według jednego z najprostszych przepisów, będziemy potrzebować:
- 1-1,5 szklanki mleka,
- 1-2 szklanki mąki pszennej,
- 1-2 jajka,
- łyżkę cukru,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- szczyptę soli.
Wykonanie chrupiących gofrów
- Z kuchennych sprzętów przydadzą się: miski, mikser oraz gofrownica. W roli dodatków najlepiej sprawdzą się: bita śmietana, świeże owoce, frużelina owocowa lub też cukier puder. Można także dodać konfiturę, dżem lub krem czekoladowy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie gofry chcemy przygotować. Czy ma to być gofry bananowe, chrupiące gofry na słono czy z jeszcze innymi, ulubionymi dodatkami. W temacie dodatków dowolność jest w zasadzie całkowita.
- Jak zrobić gofry z przedstawionych powyżej składników? Na początku trzeba oddzielić białka jaj od żółtek i umieścić w osobnych naczyniach. Do żółtek należy dodać ciepłe mleko (ale nie gorące) oraz olej, a następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
- Do naczynia, w którym znajdują się białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera i stopniowo je zwiększając. Po minucie ubijania, kiedy białka staną się puszyste, można dorzucić cukier. Potem ubijamy dalej, aż do uzyskania konsystencji piany.
- Pianę dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta stopniowo, po jednej łyżce, a po dodaniu – każdorazowo mieszamy całość. Ciasto na gofry można także na chwilę odstawić, ale nie jest to obowiązkowe. Rozgrzewamy gofrownicę (wcześniej najlepiej posmarować jej płytki olejem) i nakładamy ciasto przy pomocy chochli, by następnie rozprowadzić je wypukłą stroną łyżki po całej powierzchni.
- Gofry pieczemy przez ok. 3-3,5 min, choć najlepiej spojrzeć do instrukcji gofrownicy i zastosować się do tych zaleceń. Należy też pamiętać, aby nie otwierać zbyt często gofrownicy podczas pieczenia gofrów – dzięki temu unikniemy wpadek czy nieudanych wypieków. Na koniec upieczone gofry odkładamy na kratce do wypieków, przez co będą dłużej chrupiące i nie zmiękną. Najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu, podane z dodatkami na ciepło.
- Podany przepis na sprawdzone gofry pozwala na przygotowanie nawet 12 pysznych gofrów. Przyrządzone w ten sposób wafle są idealną propozycją zarówno na słodkie śniadanie, jak i wytrawną kolację. A z czym się je gofry w wersji wytrawnej? Można poeksperymentować i spróbować potraktować je niczym kanapki, kładąc na nich praktycznie wszystko, od wędliny po twarożki, pasty i ser w plastrach. Można także dodać warzywa, wędzonego łososia czy pieczonego kurczaka. Ile pomysłów, tyle możliwości – a te są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią. Dzięki temu gofry to idealna przekąska dla wszystkich i niezależnie od wieku – zarówno dla dzieci (małym łasuchom szczególnie mogą posmakować np. gofry czekoladowe), jak i dorosłych.
Przepis wyszedł super. Dzięki za wskazówki i ciekawostki o gofrach.