Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

August 3, 2022 3 By Artur Sapa

Przepis na bigos z młodej kapusty z koperkiem i mięsem do wyboru– kto jak lubi np. żeberka, schab, łopatka, kiełbasa. Danie na wiosnę, a na zimę polecam bigos z kiszonej kapusty. Z przepisu dowiesz się jak zrobić pyszny bigos z mięsa wieprzowego, a mianowicie z karkówką, z dodatkiem koperku i koncentratu pomidorowego, zapraszam do spróbowania wyśmienitego dania. Wszystkie przedstawione zdjęcia przy przygotowaniu bigosu z kiełbasą są dla firm. Skuteczna fotografia dla firm jest odpowiednią reklamą wizerunkową dla dużych przedsiębiorstw.

Czas: 45 min. Porcje: 8 Koszt: 16 zł.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Tradycyjny bigos, niektórym może kojarzyć się z ciężkim daniem, długim gotowaniem kiszonej kapusty czy skomplikowanym przyrządzaniem. W przypadku gdy gotujemy bigos z młodej kapusty, proces gotowania jest znacznie krótszy, a samo danie jest lżejsze i delikatniejsze w smaku. Warto korzystać z dostępności młodej kapusty i ugotować to sezonowe danie. Potrawy na bazie kapusty są niezwykle smacze, ale nie można ich jeść co dziennie, dlatego trzeba korzystać kiedy nadarza się okazja. Przepis na pyszne łazanki z kiszoną kapustą mogą umilić braki ze świeżą kapustą.

Jeśli szukasz dobrego sposobu na wykorzystanie delikatnej i słodkiej młodej kapusty, poniżej znajdziesz szybki przepis. Który pozwoli połączyć jej smak z innymi warzywami, mięsem np. wieprzowiną oraz odpowiednio dobranymi przyprawami i dużą ilością koperku. Innym daniem z kapusty, który możesz znaleźć na blogu jest zupa kapuśniak na żeberkach z dodatkiem marchwi i cebuli. Sprawdzony przepis na bigos to pierwszy krok do sukcesu, kolejnym są także składniki dobrej jakości. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić bigos, który w wyważony sposób połączy słodycz młodej kapusty z kwasowością pomidorów, doskonale trafiłeś.

Składniki:

  • młoda kapusta główka ok. 1 kg.
  • mięso wieprzowe 400g (karkówka lub inne mięso)
  • cebula 150g (2 średnie)
  • marchewka 120g (2 duże)
  • koperek pęczek
  • koncentrat pomidorowy 130g
  • słonina
  • ziele angielskie 5
  • liść laurowy 3
  • sól
  • zmielony pieprz

Bigos z mięsa wieprzowego- przepis:

  1. Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Na patelni rozgrzać słoninę, smażyć mięso pokrojone w kostkę tak długo czasu, żeby stało się bardziej miękkie.
  2. Młodą kapustę obrać z kilku warstw zewnętrznych liści, poszatkować, osolić, włożyć do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielski, gotować przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroić marchewki i dodać do garnka.
  3. Garnek z młodą kapustą zdjąć z ognia, umieścić w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać co jakiś czas, dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Gdy młoda kapusta będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, wszystko wymieszać, bigos dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Przygotowany według poniższego przepisu bigos, jest niezwykle aromatyczny, świetnie smakuje zarówno z młodymi ziemniaczkami, kopytkami, jak i świeżym pieczywem.