Gulasz wołowy

Gulasz wołowy w Polskim pikantnym wykonaniu, przepis na ostro. Gulaszu można jeść z warzywami, z kaszą lub z pieczarkami. Wersja Węgierska powinna być z wytrawnym winem i czerwoną papryką.

Gulasz wołowy z Węgier Czas: 2 godz. Porcje: 4 Koszt: 16 zł.

Składniki:

  • mięso wołowe 60 dag
  • cebula 100g (1 duża)
  • bulion wołowy 300 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • olej
  • papryka w proszku słodka
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Przepis:

1. Wołowinę opłukać, pokroić w kostkę gulaszową o bokach 2,5 cm. na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki mięsa, obsmażać przez kilka minut. Mięso wołowe przełożyć z patelni do szybkowaru, zalać bulionem i dusić (czas duszenia zależy od rodzaju użytego mięsa);
2. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na zrumieniony kolor, z dodatkiem czosnku i słodkiej papryki.
3. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać do niego podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, dolać bulionu jeśli jest taka potrzeba. Pod koniec duszenia gulasz wołowy doprawić tymiankiem, solą i pierzem. Dusić jeszcze ok. 20 minut do całkowitej miękkości mięsa.
4. Podawać jako drugie danie z ziemniakami, kaszą, kluskami, chlebem. W tradycyjnym przepisie na gulasz węgierski należy dodać pokrojoną paprykę, pomidory oraz podawać z pieczywem.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

  1. Alojamiento web says:

    Bardzo latwy przepis i bardzo smaczny gulasz z tym ze ja przed dodaniem przecieru dodalem pol papryczki drobno pokrojonej peperoni. Ale ja wole bardziej na ostro . Nie mniej przepis cudo. Cala rodzina zachwycona!! Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.