Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to potrawa węgierska, charakteryzuje ją duża ilość pomidorów i papryki przez co jest bardzo pikantny, przepis ze świeżymi pomidorami.

Gulasz z Węgier Czas: 2 godz. Porcje: 5 Koszt: 30 zł.

Składniki:

  • mięso wieprzowe 70 dag (łopatka lub karkówka)
  • świeże pomidory 500 g (lub puszka pomidorów)
  • bulion 600 ml
  • cebula 1
  • olej roślinny 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 40g
  • słodka papryka
  • czarny pieprz
  • suszony tymianek
  • sól
  • oregano

Przepis:

1. Wieprzowy gulasz, jak zrobić? Umyć mięso, osuszyć, pokroić w kostkę o bokach 2,5 cm. Oprószyć wieprzowinę mąką i umieścić na rozgrzanym oleju w patelni, lekko zrumienić.
2. Gdy mięso nabierze koloru przełożyć je do garnka, dodać pokrojoną w pół krążki cebulę i czosnek. Dodać obrane, pokrojone pomidory (lub puszkę pomidorów), zalewać wszystko bulionem i wymieszać.
3. W trakcie duszenia, gulasz doprawić pieprzem, solą, słodką papryką, tymiankiem, oregano. Wieprzowinę dusić ok. 1 godziny, do czasu aż będzie miękkie.
4. Gulasz wieprzowy można jeszcze zagęścić zasmażką jeśli jest za rzadki, na koniec jeszcze wkroić szczypiorek. Podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem lub z pieczywem.
5. Do gulaszu można jeszcze dodać pieczarek, marchew, fasolkę szparagową i inne warzywa.
Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami.

Podobne przepisy...

  1. Sogledat says:

    Trudno go zepsuc, dlatego to dobra propozycja dla osob stawiajacych swoje pierwsze kulinarne kroki. Za kazdym razem mozesz stworzyc inna wersje gulaszu. A u mnie dzis gulasz wieprzowy z papryka i grzybami.

Leave a Reply

Your email address will not be published.