Gołąbki z ryżem

Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem, z białej kapusty w sosie pomidorowym. Tradycyjne zawijane danie w liście kapusty z farszem ryżu i zmielonego mięsa.

Gołąbki z ryżem  Czas: 110 min. Porcje: 4 Koszt: 20 zł.

Składniki:

  • główka białej kapusty 1 kg
  • sos pomidorowy 400g
  • ryż 150g
  • wieprzowina bez kości 300g
  • cebula
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
  • czosnek 2 ząbki

Przepis:

1. Jak zrobić gołąbki? Wyciąć z kapusty głąb i w dużym garnku gotować przez kilka minut, po obgotowaniu zdjąć liście i ścinać z nich grube nerwy nożem.
2. Mięso umyć, zemleć w maszynce. Ryż gotować na półsypko, ostudzić.
3. Na tłuszczu zrumienić rozdrobnioną cebulę, dodać ją do wymieszanego zmielonego mięsa i ryżu. Nadzienie dobrze wyrabiać, doprawić rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Farsz nakładać na każdy większy liść oddzielnie, zakładając z obu stron końce brzegów liści i zawijać w wałek. Pozostałe mniejsze liście kapusty wyłożyć na dnie garnka, w nim umieścić zawinięte gołąbki, tak żeby stykały się ze sobą.
5. Gołąbki zalać niewielką ilością gorącej wody, dusić pod przykrycie ok. 1 godziny.
6. Tradycyjne gołąbki najlepiej smakują w sosie pomidorowym.

Podobne przepisy...

  1. Józef skądinąd says:

    Uwaga doswiadczonego konsumenta: zamiast bialej, lepiej brac wloska kapuste, przyrzadzanie takie samo (tysiac wariantów). Za mojej mlodosci ryz w Polsce byl rzadko stosowany, zamiast niego brano zwykla jeczmienna kasze.
    Smacznego !

  2. Renia says:

    Powiem szczerze, że ja jednak preferuję gołąbki z białej kapusty. kapusta włoska jest łatwiejsza w obróbce, ale smak już jest nie ten…

  3. Anonymous says:

    Tak tak smak zdecydowanie inny nie tak dobry jak z kapustym bialej

  4. bogdan says:

    Przy włoskiej kapuście ważne jest aby po sparzeniu przemyć je w zimnej wodzie.
    A gołąbki super z tej kapusty będą?

Leave a Reply

Your email address will not be published.