Zupa gulaszowa
June 7, 2020Zupa gulaszowa z ziemniakami, przepis bez pieczarek, ale za to z mięsem wołowym, pikantna na gorąco. Przepis na zupę bardziej w wykonaniu moim niż po Węgiersku, ze słodką papryczką, ale również można dodać papryczki chili jako pikantny afrodyzjak, czasami dodaję jeszcze pieczarki.
Czas: 120 min. Porcje: 6 Koszt: 32 zł.
Składniki:
- mięso wołowe 0,8 kg
- ziemniaki 0,5 kg
- cebula 200g
- marchew 200g
- bulion lub woda 2 litry
- koncentrat pomidorowy 40g
- słodka papryka w proszku 7g
- owoce papryki 200g
- czosnek 4 ząbki
- smalec
- kminek
- sól
Przepis:
1. Obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na smalcu w garnku. Gdy cebula osiągnie złoty kolor dosypać słodkiej papryk, kminek i drobno pokrojony czosnek. Mięso pokroić w 2 cm. kostkę, wymieszać i przez chwilę obsmażyć z cebulą, posolić.
2. Do garnka wlać wodę lub bulion, tak żeby wszystko było zakryte, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
3. Z czasem do zupy gulaszowej dolać więcej bulionu lub wody, gotować wołowinę przez ponad 1 godzinę.
4. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, paprykę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i dolać wody.
5. Gotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 30 minut. Węgierska zupa gulaszowa powinna być podawana z chlebem, jeśli ktoś lubi mocniejsze smaki, można dodać ostrej papryki w proszku.