Sos tatarski
July 13, 2022Sos tatarski podawać do mięs, ryb, pierogów, z sałatkami, do jajek na twardo i wielu innych potraw. Zimny staropolski sos na bazie majonezu, domowa wersja sosu na święta.
Czas: 16 min. Porcje: 400g Koszt: 9 zł.
Składniki:
- korniszony 110g
- grzyby marynowane 40g (inny sos z grzybami, równie pyszny to sos pieczarkowy podawany najczęściej do gołąbków i klopsików)
- majonez 250g
- jaja 2
- cukier
- sól
Sos tatarski do jajek:
- Sos tatarski smakuje wyśmienicie z pierogami i z przeróżnymi sałatkami. Przeważnie kupujemy sos tatarski w sklepie za kilka złoty, a jego przygotowanie jest naprawdę proste.
- Ugotowane jajka rozdrobnić bardzo drobno. Korniszony i grzyby osączyć z octu, a następnie pokroić w drobną
- Do całości dodać majonez, wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i cukrem.