Barszcz czerwony
May 1, 2021Barszcz czerwony czysty na zakwasie, najczęściej podawany w Wigilię z uszkami, kapustą, suszonymi grzybami, mięsem lub ziemniakami. Barszcz z buraków można przygotować z przepisu nawet tydzień przed Świętami i po wyjęciu z lodówki podgrzać.
Czas: 45 min. Porcje: 5 Koszt: 8 zł.
Składniki:
- buraki 1 kg
- zakwas z buraków
- wywar warzywny 2 litry
- czosnek 3 ząbki
- ziarna pieprzu 4
- liść laurowy 3
- ziele angielskie 4
- ocet
- sól
- majeranek
Przepis:
1. Buraki obrać i pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku z wywarem warzywnym, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować przez pół godziny.
2. Zdjąć z gazu, przecedzić, do garnka wlać zakwas z buraków, ustawić na małym ogniu- nie gotować.
3. Dodać do czerwonego barszczu przekrojony ząbek czosnku, doprowadzić do smaku octem, solą, dodać majeranek i dobrze wymieszać.
4. Barszcz czerwony na wigilię można przechować w lodówce i podawać podgrzany z uszkami, suszonymi grzybami, mięsem lub ziemniakami.
ocet to zgroza,lepiej dać nieco więcej zakwasu,
Bardzo fajny przepis, muszę spróbować w następny weekend. Zobaczymy czy zasmakuje mojemu mężowi.