Gofry belgijskie, bąbelkowe

Gofry belgijskie, bąbelkowe

December 5, 2022 0 By Artur Sapa

Gofry – krótka historia chrupiących przysmaków

Skoro już wiemy, w jaki sposób przygotować gofry jak z budki z nadmorskiej miejscowości, warto zapoznać się z historią tych wyjątkowych wafli. Źródła podają różne daty powstania gofrów, natomiast pewne jest, że gofry pojawiły się już w średniowieczu. Tradycja wypiekania placków poprzez wlewanie ciasta pomiędzy żeliwne formy ma swoje początki podobno w X wieku w Belgii – stąd często stosowana nazwa gofry belgijskie. Uznaje się jednak, że pierwsze wafle oficjalnie uznane za gofry narodziły się w XVIII stuleciu. To właśnie wówczas zyskały charakterystyczny smak i kształt z rozpoznawalnym wzorem przypominającym plaster miodu. 

Gofry stanowiły już wtedy przysmak, który powszechnie sprzedawano na ulicznych kramach. W XIX wieku stały się popularne również w Stanach Zjednoczonych, gdzie w niedługim czasie pojawiły się na rynku pierwsze urządzenia uznawane za elektryczne gofrownice. Przed wojną gofry stały się nieodłącznym elementem zestawu śniadaniowego, a gofrownice były nawet sprzedawane z ekspresami do kawy, dzbankami na syrop i śmietankę oraz chochlami do nalewania ciasta. Choć najpopularniejszą wersją podawania tego dania była ta na słodko, np. w towarzystwie syropu czy owoców, to równie powszechne są gofry na słono, m.in. jako dodatek do gulaszu. W obecnych czasach wiele osób szuka słodyczy bez laktozy, jak czekolada, czy batony bez laktozy.

Gofry belgijskie, gofry bąbelkowe i inne – rodzaje gofrów

Chrupiące gofry to smaczna przekąska dla każdego. Zaspokojenie wymagających kubków smakowych jest tym łatwiejsze, że istnieje wiele rodzajów tych pysznych wafli. Do najpopularniejszych na świecie z pewnością należą gofry belgijskie, które największą sławę zyskały w drugiej połowie XX wieku. Przyrządza się je z dodatkiem drożdży, dzięki czemu są niezwykle puszyste. Ponieważ przepis na tę odmianę gofrów zawiera sporo cukru (używa się cukru perłowego o większych kryształkach niż zwykły), to niestety są one bardziej kaloryczne niż pozostałe. Nie trzeba też dodawać do nich cukru pudru – i bez tego są bardzo słodkie.

gofry belgijskie domowe

Gofr belgijski to nie jedyna ciekawa wersja tej przekąski. Prawdziwym hitem ostatnich lat są gofry bąbelkowe, czyli tzw. bubble waffle. Charakteryzują się specyficznym wyglądem – gofry wyglądają niczym pokryte bąblami, które można uzyskać poprzez pieczenie w specjalnej gofrownicy. Pomysł na te gofry narodził się w Chinach. Bubble waffle bardzo szybko zyskały niezwykłą popularność także w innych częściach świata – m.in. w Polsce, gdzie stały się sensacją letnich miesięcy.

Jakie jeszcze są odmiany gofrów? Długo by wymieniać. Znane i lubiane są gofry amerykańskie (nieco cieńsze od belgijskich), skandynawskie w kształcie serca i często serwowane z lodami, czy też zielonkawe gofry wietnamskie z dodatkiem mleczka kokosowego. Przysmak ten jest tak popularny i lubiany na całym świecie, że nie sposób wymienić wszystkie jego odmiany. W poszczególnych częściach świata miłośnicy gofrów eksperymentują, udoskonalając i tak już wspaniały smak gofrów.

W wolnej chwili można zajrzeć na inne przepisy z bloga kulinarnego, pyszna francuska zupa cebulowa, czy delikatnie pikantna zupa krem z cukinii i z pomidorami.