
Gofry belgijskie, bąbelkowe
December 5, 2022Gofry – krótka historia chrupiących przysmaków
Skoro już wiemy, w jaki sposób przygotować gofry jak z budki z nadmorskiej miejscowości, warto zapoznać się z historią tych wyjątkowych wafli. Źródła podają różne daty powstania gofrów, natomiast pewne jest, że gofry pojawiły się już w średniowieczu. Tradycja wypiekania placków poprzez wlewanie ciasta pomiędzy żeliwne formy ma swoje początki podobno w X wieku w Belgii – stąd często stosowana nazwa gofry belgijskie. Uznaje się jednak, że pierwsze wafle oficjalnie uznane za gofry narodziły się w XVIII stuleciu. To właśnie wówczas zyskały charakterystyczny smak i kształt z rozpoznawalnym wzorem przypominającym plaster miodu.
Gofry stanowiły już wtedy przysmak, który powszechnie sprzedawano na ulicznych kramach. W XIX wieku stały się popularne również w Stanach Zjednoczonych, gdzie w niedługim czasie pojawiły się na rynku pierwsze urządzenia uznawane za elektryczne gofrownice. Przed wojną gofry stały się nieodłącznym elementem zestawu śniadaniowego, a gofrownice były nawet sprzedawane z ekspresami do kawy, dzbankami na syrop i śmietankę oraz chochlami do nalewania ciasta. Choć najpopularniejszą wersją podawania tego dania była ta na słodko, np. w towarzystwie syropu czy owoców, to równie powszechne są gofry na słono, m.in. jako dodatek do gulaszu. W obecnych czasach wiele osób szuka słodyczy bez laktozy, jak czekolada, czy batony bez laktozy.
Gofry belgijskie, gofry bąbelkowe i inne – rodzaje gofrów
Chrupiące gofry to smaczna przekąska dla każdego. Zaspokojenie wymagających kubków smakowych jest tym łatwiejsze, że istnieje wiele rodzajów tych pysznych wafli. Do najpopularniejszych na świecie z pewnością należą gofry belgijskie, które największą sławę zyskały w drugiej połowie XX wieku. Przyrządza się je z dodatkiem drożdży, dzięki czemu są niezwykle puszyste. Ponieważ przepis na tę odmianę gofrów zawiera sporo cukru (używa się cukru perłowego o większych kryształkach niż zwykły), to niestety są one bardziej kaloryczne niż pozostałe. Nie trzeba też dodawać do nich cukru pudru – i bez tego są bardzo słodkie.
Gofr belgijski to nie jedyna ciekawa wersja tej przekąski. Prawdziwym hitem ostatnich lat są gofry bąbelkowe, czyli tzw. bubble waffle. Charakteryzują się specyficznym wyglądem – gofry wyglądają niczym pokryte bąblami, które można uzyskać poprzez pieczenie w specjalnej gofrownicy. Pomysł na te gofry narodził się w Chinach. Bubble waffle bardzo szybko zyskały niezwykłą popularność także w innych częściach świata – m.in. w Polsce, gdzie stały się sensacją letnich miesięcy.
Jakie jeszcze są odmiany gofrów? Długo by wymieniać. Znane i lubiane są gofry amerykańskie (nieco cieńsze od belgijskich), skandynawskie w kształcie serca i często serwowane z lodami, czy też zielonkawe gofry wietnamskie z dodatkiem mleczka kokosowego. Przysmak ten jest tak popularny i lubiany na całym świecie, że nie sposób wymienić wszystkie jego odmiany. W poszczególnych częściach świata miłośnicy gofrów eksperymentują, udoskonalając i tak już wspaniały smak gofrów.
W wolnej chwili można zajrzeć na inne przepisy z bloga kulinarnego, pyszna francuska zupa cebulowa, czy delikatnie pikantna zupa krem z cukinii i z pomidorami.