Jak upiec biszkopt?

Jak upiec biszkopt?

October 29, 2022 0 By Artur Sapa

Puszysty, lekki biszkopt to podstawa udanego ciasta. Biszkopt z owocami, biszkopt czekolady czy tradycyjne ciasto biszkoptowe – niemalże każdy przepis wymaga upieczenia udanego biszkoptu. Przepis na biszkopt może być szybki i łatwy – jeśli zastosujesz kilka istotnych kwestii. Co zrobić, aby biszkopt odpowiednio wyrósł i zachwycał smakiem?

Przepis na biszkopt – co warto wiedzieć?

Aby zrobić biszkopt wystarczą trzy podstawowe składniki – jajka, cukier i mąka. Część cukierników dodaje do biszkoptu również proszek do pieczenia – jednak nie jest on konieczny. Jeśli dobrze ubijemy pianę z białek (warto dodać do niej odrobinę soli) – sama jej zawartość sprawi, że biszkopt nie tylko pięknie wyrośnie, ale również będzie miał przyjemny, wyrazisty smak. 

W wielu przepisach na biszkopt widnieje informacja o oddzieleniu żółtek od białek jaj. Sukces tkwi jednak w szczegółach! Samo oddzielenie nie wystarczy – powinno być ono wykonane jak najbardziej starannie. To właśnie ten etap przygotowywania biszkoptu ma znaczący wpływ na jego finalny efekt. 

Ciasto biszkoptowe – krok po kroku

Jak upiec biszkopt? Ciasto biszkoptowe to świetna baza dla Twoich pomysłów. Mając świetnie upieczony, domowy biszkopt – możesz wykorzystać go na różne sposoby. Przełożenie konfiturą, masą budyniową czy kremem – wszystko zależy do Twojej koncepcji! Ciasto biszkoptowe sprawdzi się również jako smaczna podstawa domowego tortu. Jak upiec biszkopt, aby zaskoczył Cię smakiem?

Aby zrobić biszkopt potrzebujesz:

  • 7 jajek
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 140 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
biszkopt

Ciasto biszkoptowe- Przepis

1. Przygotuj jajka, ogrzewając je w misce z ciepłą wodą. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).

2. Ubijaj białka do uzyskania sztywnej piany – w trakcie ubijania dodawaj małe łyżeczki cukru, aż do rozpuszczenia w pianie.

3.Nie przerywając ubijania – dodawaj stopniowo żółtka. Zakończ ubijanie wtedy, gdy piana stanie się gęsta i puszysta.

4. Do otrzymanej masy dodaj odrobinę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Całość wymieszaj.

5. Masę wyłóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu biszkoptu – przestudź ciasto w chłodnym miejscu.

 Biszkopt czekoladowy – sprawdź przepis!

Równie dużą popularnością co tradycyjny, jasny biszkopt – cieszy się biszkopt czekoladowy, który idealnie sprawdzi się 

w połączeniu z bitą śmietaną i owocami, a także jako wyrazisty deser – na przykład oblany mleczną czy deserową czekoladą. 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Na etapie dodawania mąki pszennej, kukurydzianej i proszku do pieczenia, dodaj 50 g ciemnego kakao. Dzięki temu zabiegowi biszkopt nie tylko zyska piękny kolor i wspaniały smak, ale również zostanie wzbogacony cennymi składnikami odżywczymi!