Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe

December 8, 2022 0 By Artur Sapa

Dla wielu osób nieodłącznym elementem każdych wakacji jest wypad na gofry. Kalorie zawarte w tych słodkich przekąskach mogą być jednak czymś, co wielu osobom nie do końca pasuje. Warto jednak wiedzieć, że gofry nie muszą być bardzo kaloryczne, a wręcz często mogą zostać  uznane za zdrowe i dietetyczne. Jak zatem przygotować fit gofry o mniejszej kaloryczności?

Do przygotowania gofrów w wersji fit można użyć wielu zamienników tradycyjnych składników. Zamiast cukru można zastosować ksylitol, a krowie mleko zastąpić roślinnym. A czy da się zrobić gofry bez jajek? No pewnie – jajka można zamienić np. na siemię lniane. A gofry bez mleka? Też da się zrobić – wystarczy połączyć resztę składników z wodą gazowaną i cukrem waniliowym. 

Z jakiej mąki gofry będą zdrowsze i z mniejszą ilością kcal? Można spróbować wielu wariacji. Gofry da się przyrządzić zarówno ze zwykłej mąki pszennej, jak i np. z mąki orkiszowej – będą idealne dla cukrzyków. Pyszne będą także gofry bezglutenowe, przygotowywane z mieszanki mąk, m.in. z mąki jaglanej i kukurydzianej. 

Gofry bezglutenowe bez jajek – przepis

bezglutenowe fit

Inne pomysły na gofry w wersji dietetycznej to:

  • gofry owsiane – z płatków owsianych,
  • gofry bananowe – z dodatkiem rozgniecionych bananów,
  • gofry jaglane – przyrządzane z kaszy jaglanej.

Porady dotyczące diety bez laktozy na wyśmienity.pl

Nie ma żadnych wątpliwości, że gofry podbiły świat. Smakują niezależnie od wieku i dobranych dodatków, sprawdzą się jako słodka przekąska oraz dodatek do innych potraw. Robi się je łatwo i szybko, nie są skomplikowane w przyrządzaniu. Przepisy na gofry można dowolnie modyfikować pod swoje potrzeby, aby były zdrowsze i pełnowartościowe. Dzięki eksperymentowaniu w kuchni każdy może przyrządzić dokładnie takie gofry, jakie lubi. I to właśnie na tym polega fenomen gofrów – na prostocie, łatwo dostępnych składnikach oraz możliwości testowania różnych dodatków i wersji. W kurortach wakacyjnych można znaleźć je wszędzie, w różnych wariantach. Co więcej, bez posiadania zaawansowanych umiejętności w zakresie pieczenia i bez specjalistycznego sprzętu,  gofry można zrobić również w domu.