Zupa cebulowa z grzankami
June 15, 2020Wyśmienita zupa cebulowa z kuchni francuskiej, przepisie z grzankami i serem podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką.
Czas: 46 min. Porcje: 5 Koszt: 22 zł.
Składniki:
- ser parmezan 150g
- białe wytrawne wino 200 ml
- cebula 700g
- tłuszcz (oliwa, masło) 100g
- bulion z warzyw 1 litr
- papryka pół łyżeczki
- bułka na grzanki
- zielona pietruszka
- pieprz
- sól
Zupa cebulowa- Przepis:
1. W zupie cebulowej z grzankami najważniejszym składnikiem jest cebula, którą należy pokroić w piórka. Rozpuścić tłuszcz w garnku i dodać całą cebulę.
2. Smażyć cebule na małym ogniu około pół godziny, do osiągnięcia koloru mleczno-brązowego.
3. Jak cebula będzie z karmelizowana zwiększyć nieco ogień i wlać białego wina. Mieszając, dusić zupę, aż wino w większości wyparuje.
4. Zupę cebulową zalać bulionem, dodać papryczki, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
5. W piekarniku lub w tosterze przypiec grzanki.
6. Umieścić miseczki zupy cebulowej w piekarniku i zapiekać kilka minut, aż ser będzie ładnie spływał.
Uwielbiam francuską kuchnię, a ta zupa wygląda pysznie