Kluski śląskie

Kluski śląskie

July 26, 2022 1 By Artur Sapa

Tradycyjne kluski śląskie podawać jako dodatek do pieczonych dań mięsnych, polane słoniną lub ulubionym sosem. Przepis na malutkie kluski z dziurką, zwane również kluskami białymi, barwa zależy od użytej odmiany ziemniaków.

Doskonałym urozmaiceniem Twojego menu na obiad, mogą być kluski śląskie, mogą stanowić zarówno samodzielne danie, jak również towarzyszący składnikom mięsnym zamiennik makaronu, klasycznych ziemniaków z wody czy ryżu. Jeśli chcesz zaserwować domowe kluski śląskie, ale nie wiesz jak zrobić taki obiad, z dalszej części tekstu dowiesz się jak się robi kluski śląskie, delikatne i pyszne. Kluczem do sukcesu jest bowiem sprawdzony przepis na kluski śląskie, który posiada szczegółowy spis składników i opis czynności pozwalających na odtworzenie tego dania. Idealnie dobrane proporcje, prostych składników oraz prawidłowe ugotowanie klusek śląskich sprawi, że będą miękkie a ich powierzchnia, będzie aksamitnie gładka.

przepis na kluski ślaskie

Składniki:

  • ziemniaki 1,4 kg
  • mąka ziemniaczana 300g
  • jajka 1 szt.
  • sól

Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Uzupełnieniem całości są gęste, aromatyczne, mięsne lub pieczeniowe sosy do klusek śląskich, idealnie oblepiają ich powierzchnię i pozostają w utworzonym wgłębieniu. Kluski te można podawać także z sosem pomidorowym, w sezonie grzybobrań najlepszy będzie sos ze świeżych grzybów np.: aromatyczny sos kurkowy, natomiast przez cały rok można przyrządzić pyszny sos pieczarkowy.

Przepis, jak zrobić kluski śląskie?

  1. Zastanawiasz się jak zrobić kluski śląskie? Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie pod przykryciem. Po odparowaniu zemleć w maszynce lub dokładnie ugnieść tłuczkiem.
  2. Przełożyć ziemniaki do miski, można wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce umieścić mąkę, następnie z powrotem włożyć wyjęte ziemniaki, dodać do tego wybite jajko. Odmierzenie ilości składników, a zwłaszcza mąki, może być dosyć trudne. Dlatego wystarczy sprawdzić 300g mąki ile to szklanek i od razu przygotować kluski śląskie w tradycyjnym wykonaniu.
kluski śląskie


3. Wyrabiać ciasto rękami, formować kulki średnicy 2,5 cm, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie.
4. Kluski śląskie gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu klusek na powierzchnie dogotować jeszcze przez 3 min.
5. Łyżką cedzakową wybierać na talerz lub półmisek.