
Kluski śląskie
June 17, 2020Tradycyjne kluski śląskie podawać jako dodatek do pieczonych dań mięsnych, polane słoniną lub ulubionym sosem. Przepis na malutkie kluski z dziurką, zwane również kluskami białymi, barwa zależy od użytej odmiany ziemniaków.
Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.
Składniki:
- ziemniaki 1,4 kg
- mąka ziemniaczana 300g
- jajka 1 szt.
- sól
Przepis, jak zrobić kluski śląskie?
1. Zastanawiasz się jak zrobić kluski śląskie? Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie pod przykryciem. Po odparowaniu zemleć w maszynce lub dokładnie ugnieść tłuczkiem.
2. Przełożyć ziemniaki do miski, można wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce umieścić mąkę, następnie z powrotem włożyć wyjęte ziemniaki, dodać do tego wybite jajko. Odmierzenie ilości składników, a zwłaszcza mąki, może być dosyć trudne. Dlatego wystarczy sprawdzić 300g mąki ile to szklanek i od razu przygotować kluski śląskie w tradycyjnym wykonaniu.
3. Wyrabiać ciasto rękami, formować kulki średnicy 2,5 cm, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie.
4. Kluski śląskie gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu klusek na powierzchnie dogotować jeszcze przez 3 min.
5. Łyżką cedzakową wybierać na talerz lub półmisek.
jak ja dawno jadłam kluski śląskie 🙂 Twoje wyglądają bardzo smakowicie 🙂