Dlaczego warto zainteresować się dietą niskowęglowodanową?

Dlaczego warto zainteresować się dietą niskowęglowodanową?

August 22, 2024 0 By Artur Sapa

Dieta niskowęglowodanowa ma wiele zalet, przez co nieustannie zyskuje na popularności. Decydują się na nią liczni sportowcy, celebryci i osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. O diecie low carb jest głośno praktycznie na całym świecie. Z czego wynika jej fenomen? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w dalszej części niniejszego artykułu.

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?

Dieta niskowęglowodanowa, znana też jako dieta low carb, opiera się na zmniejszeniu ilości węglowodanów w codziennym menu. Węglowodany są zastępowane większą ilością białka i tłuszczów. Należy jednak pamiętać, że low carb nie polega na całkowitym wykluczeniu węgli z jadłospisu, lecz na ich ograniczeniu. Są one bardzo istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu, dlatego ich dzienne spożycie powinno wynosić minimum 130 g. Zbyt niska ilość węglowodanów w diecie może negatywnie oddziaływać na samopoczucie i prowadzić do niedoborów. Jakie więc powinny być proporcje makroskładników w diecie low carb? Optymalny podział prezentuje się następująco: 25% węglowodany, 30% białko i 45% tłuszcze.

Dieta z małą ilością węgli – zalecane produkty

Stosując dietę low carb, należy sięgać po produkty niskowęglowodanowe, takie jak:

  • jaja;
  • ryby, takie jak makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, pstrąg, szprotki;
  • mięso, m.in. wołowe, drobiowe, wieprzowe, jagnięce;
  • twaróg;
  • jogurt naturalny;
  • jogurt grecki;
  • jogurt typu skyr;
  • sery, m.in. mozzarella, feta, gouda, parmezan, pleśniowy;
  • tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej lniany;
  • pestki dyni;
  • nasiona chia;
  • nasiona słonecznika;
  • orzechy, m.in. nerkowca, laskowe, włoskie, pekan, pini, pistacje;
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak pomidory, ogórki, papryka, brokuły, kalafiory, szparagi, bakłażany, sałata;
  • owoce o niskiej zawartości cukru, m.in. maliny, borówki, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, wiśnie, jagody, truskawki.

Dieta z małą ilością węglowodanów – jakie produkty należy ograniczyć?

Stosując dietę low carb, trzeba ograniczyć produkty, które zawierają sporą ilość węgli, takie jak:

  • suszone owoce, m.in. śliwki, figi, morele czy żurawina;
  • słodkie serki homogenizowane;
  • konfitury i dżemy;
  • jogurty słodkie;
  • owocowe, słodzone maślanki i kefiry;
  • słodkie napoje;
  • soki owocowe;
  • znaczna część nasion roślin strączkowych;
  • słodycze, takie jak czekolady, batony, wafle, praliny, cukierki;
  • słodkie i słone wypieki, m.in. drożdżówki, croissanty, pączki, donuty, pizzerinki, chałki;
  • owoce z wysoką zawartością cukrów, m.in. banany, winogrona, gruszki, ananasy, czereśnie;
  • warzywa z dużą ilością węglowodanów, takie jak ziemniaki, bataty, buraki, bób, marchew, seler, brukselka;
  • miód;

Dieta low carb – jakie ma zalety?

Dieta low carb ma sporo zalet, dlatego decyduje się na nią coraz więcej osób. Oto główne korzyści ze stosowania diety wysokowęglowodanowej:

  • Utrata wagi – dzięki ograniczeniu węglowodanów w diecie, można szybciej zredukować masę ciała. W przypadku diety low carb organizm spala tłuszcz jako główne źródło energii, zamiast glukozy.
  • Poprawa zdrowia serca – dzięki zmniejszeniu ilości spożywanych węgli, można poprawić poziom trójglicerydów i dobrego cholesterolu HDL, a w efekcie wesprzeć zdrowie serca.
  • Stabilizacja poziomu cukru – dieta low carb świetnie sprawdza się wśród osób zmagających się z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością, ponieważ pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.
  • Redukcja apetytu – spożywanie większej ilości białka i tłuszczu skutecznie zwiększa uczucie sytości, pomaga w zmniejszeniu apetytu i minimalizuje chęć na podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami.

Należy jednak pamiętać, że dietę z małą ilością węgli należy odpowiednio rozplanować, aby nie doprowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych. Jeśli nie wiesz, jak zacząć przygodę z tym rodzajem diety, warto skonsultować się z dietetykiem lub zamówić gotowy jadłospis przygotowywany przez ekspertów. Bez odpowiedniej wiedzy ciężko jest dobrze dopasować jadłospis do potrzeb organizmu i swojego celu.