Jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

July 28, 2022 0 By Artur Sapa

Maj i czerwiec to czas, kiedy na naszych stołach królują szparagi. To warzywa zarówno smaczne, jak i bardzo zdrowe. Mają mało kalorii i są bogate w wapń, błonnik oraz witaminę C. Jak długo gotować szparagi? Z czym je podawać? Podpowiadamy!

Jak wybrać dobre szparagi?

Jak rozpoznać, że do czynienia mamy ze świeżymi, wysokiej jakości szparagami? Powinny być one zwarte, jędrne, a ich główki — zamknięte. Łodyga szparaga nie może być mocno zdrewniała. Po naciśnięciu, powinna ona lekko puścić sok. Po czym jeszcze można poznać, że warzywo to jest świeże? Podczas pocierania pędów o siebie, słyszalne powinno być charakterystyczne trzeszczenie. Dobre szparagi nie łamią się i z łatwością poddają wyginaniu.

Jak obrać szparagi?

Przed ugotowaniem szparagów, należy je obrać. Jak to zrobić? Obierać powinno się głównie białe oraz oraz fioletowe szparagi. Są one bowiem znacznie bardziej włókniste od zielonej odmiany. Jak wygląda obieranie szparagów krok po kroku? To bardzo proste! Wystarczy ułożyć je na desce, odkroić końcówki, a następnie przy pomocy skrobaczki do warzyw obrać je ze skórki i twardych włókien. Uwaga! Główki szparaga nie obieramy!

O tej porze roku popularne dania to bigos z młodej kapusty z mięsem oraz inne przepisy letnio, jesienne. W tych porach roku szparagi są jedną z najsmaczniejszych możliwości do spróbowania.

Ile gotować szparagi?

Wiemy już jak wybrać dobre warzywa i jak je obierać. A ile gotować szparagi? Do tego celu warto wykorzystać specjalne, wysokie, cylindryczne naczynie, w którym główki będą mogły wystawać nad powierzchnię wody znajdującej się w garnku. Jeżeli go nie posiadamy, wystarczy związać warzywa sznurkiem w pęczek i ustawić je na dnie. Jak długo gotować szparagi? Kolejny krok to wypełnienie naczynia wodą i dodanie 1 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczki soli.

ile gotować szparagi

Dodatkowo, dodać można również sok z 1 cytryny, który pozwoli zachować białym szparagom swój naturalny kolor. Jak ugotować szparagi? Ile czasu powinien trwać ten proces? Od momentu zagotowania wody, gotować należy je około 5 — 8 minut.

Jak ugotować szparagi na parze?

Zamiast w tradycyjnym garnku, szparagi białe lub zielone można ugotować również na parze. To doskonały sposób na to, by zachowały one swój naturalny kolor, strukturę i zawarte w nich wartości odżywcze. Jak gotuje się szparagi na parze? Do tego celu używa się specjalnego zestawu garnków. Do jednego z nich wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie, na sitku układamy uprzednio oczyszczone szparagi. Kładziemy je na garnku, nad powierzchnią wody i przykrywamy pokrywką. Szparagi na parze powinno się gotować około 3 — 7 minut, w zależności od ich grubości.

Z czym podawać szparagi?

Szparagi można serwować na wiele różnych sposobów. Bardzo dobrze smakują one między innymi z dodatkiem bułki tartej. Szparagi podać można również z dodatkiem sosu holenderskiego.  Świetnym pomysłem na imprezową przekąskę są warzywa owinięte boczkiem. Szparagi można także wykorzystać do zrobienia zupy krem, risotto czy lasagne. Na ich bazie można również przygotować niejedną zdrową, lekką sałatkę. Znakomicie komponują się one z ziemniakami, leczo z cukinią, truskawkami, awokado czy kurczakiem.