Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

November 14, 2015 1 By Artur Sapa

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami, z cukrem pudrem i cynamonem, pyszne na deser. A obok przepis na sprawdzone gofry robione w domu. Cała historia o gofrach i ciekawostki.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Czas: 40 min. 15 sztuk Koszt: 8 zł.

Składniki:

  • jabłka 3 średnie
  • mąka pszenna 270g (2 szklanki)
  • jajka 2
  • cukier (1 łyżka)
  • drożdże 40g
  • mleko 230 ml
  • cynamon (łyżeczka)
  • sól szczypta
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przepis na racuchy z jabłkami:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem w dużej misce, zalać podgrzanym ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki pszennej, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe pomieszczenie do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Po wyrośnięciu ciasta na racuchy drożdżowe dodać do miski resztę mąki, rozbełtane jajka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Składniki dobrze wymieszać przez kilkanaście minut lub zmiksować mikserem na gładką masę.
3. Obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do płynnej masy dodać rozdrobnionych jabłek, delikatnie wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
4. Jak ciasto zwiększy swoją powierzchnię dwu, a nawet trzy krotnie, to należy zabierać się za smażenie racuchów z jabłkami na deser. Wlać na patelnie olej na wysokość 1 cm. rozgrzać tłuszcz, smażyć małe podłużne racuchy drożdżowe z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmować, odsączać na papierowym ręczniku, oprószać cukrem pudrem i podawać do zjedzenia.