Zupa z dyni- Krem
December 17, 2015Zupa krem z dyni trochę kaloryczna bo przepis z mleczkiem kokosowym, posypana posiekaną kolendrą. Lekka, aromatyczna zmiksowana zupa jest łatwa do przygotowania, znakomita na jesienny dzień.
Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 17 zł.
Składniki:
- dynia piżmowa 40 dag (oczyszczonego miąższu dyni pokrojonego w kostkę)
- bulion warzywny 700 ml
- sok z jednej średniej pomarańczy
- marchew 2
- cebula
- niesłodzone mleczko kokosowe 120 ml
- masła- łyżka
- oliwa- 2 łyżki
- kolendra posiekana- łyżka
- sól
- pieprz
Krem z dyni- Przepis:
1. Przy tworzeniu kremu zupy z dyni należy oczywiście rozpocząć od obróbki wstępnej warzyw: obrać, umyć, pokroić w kostkę cebulę i marchewki.
2. Cebulę zeszklić w garnku na oliwie, dodać marchew, masło i pokrojony w kostkę miąższ dyni. Zupę z dyni podsmażać przez 5 minut i zalać bulionem warzywnym. Zupę krem gotować pod przykryciem przez kolejne 20 minut, aż do miękkości warzyw.
3. Zestawić z kuchenki, dodać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy. Przelać do blendera i zmiksować na gładką jednolitą masę.
4. Zupę dyniową z powrotem przelać do garnka i gotować przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Wymieszaną zupę, doprowadzić do oczekiwanego smaku solą i pieprzem.