Gofry – Jak zrobić?

Gofry – Jak zrobić?

August 3, 2022 0 By Artur Sapa

Gofry, czyli przysmak, który lubi niemal każdy:

Gofry to niewątpliwie jedna z najpyszniejszych przekąsek kojarzących się z latem i wakacjami. To właśnie po chrupiące gofry z bitą śmietaną, owocami czy polewą czekoladową czekamy długo w kolejkach, by później móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Skąd jednak wzięły się gofry i na czym polega ich fenomen? Czy istnieje ten jeden, niepowtarzalny przepis na dobre chrupiące gofry? Jak przyrządzić smaczne i pyszne domowe gofry, aby ich smak przypominał letnie miesiące i wakacyjną atmosferę? Poniżej odpowiadamy na wszystkie te pytania oraz podpowiadamy, jak zrobić gofry jak z budki.

Jak to zrobić? Prosty przepis na gofry

Kiedy kończą się nam pomysły na przyrządzenie śniadań, które będą nie tylko smaczne, ale i pożywne, warto sięgnąć po wypróbowane receptury. Wiele osób wyszukuje w sieci informacje na temat tego, jak zrobić gofry, jak przygotować ciasto na gofry, czy też próbują znaleźć ciekawy przepis na gofry. Na szczęście na różnych portalach i forach poświęconych kulinariom można odnaleźć proste przepisy. Dzięki którym nasze przygotowywane w domowej kuchni gofry będą smakować jak smakołyk z najlepszego lokalu. Na blogu wyśmienity również są inne przepisy kulinarne na deser, jak smaczne naleśniki z serem, czy racuchy drożdżowe. Poniżej przedstawiamy łatwy przepis na gofry, które zachwycą każdego.

Przygotowując pyszne gofry, według jednego z najprostszych przepisów, będziemy potrzebować:

  • 1-1,5 szklanki mleka, 
  • 1-2 szklanki mąki pszennej,
  • 1-2 jajka,
  • łyżkę cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli.
Gofry przepis

Wykonanie chrupiących gofrów

  1. Z kuchennych sprzętów przydadzą się: miski, mikser oraz gofrownica. W roli dodatków najlepiej sprawdzą się: bita śmietana, świeże owoce, frużelina owocowa lub też cukier puder. Można także dodać konfiturę, dżem lub krem czekoladowy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie gofry chcemy przygotować. Czy ma to być gofry bananowe, chrupiące gofry na słono czy z jeszcze innymi, ulubionymi dodatkami. W temacie dodatków dowolność jest w zasadzie całkowita.
  2. Jak zrobić gofry z przedstawionych powyżej składników? Na początku trzeba oddzielić białka jaj od żółtek i umieścić w osobnych naczyniach. Do żółtek należy dodać ciepłe mleko (ale nie gorące) oraz olej, a następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  3. Do naczynia, w którym znajdują się białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera i stopniowo je zwiększając. Po minucie ubijania, kiedy białka staną się puszyste, można dorzucić cukier. Potem ubijamy dalej, aż do uzyskania konsystencji piany.
  4. Pianę dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta stopniowo, po jednej łyżce, a po dodaniu – każdorazowo mieszamy całość. Ciasto na gofry można także na chwilę odstawić, ale nie jest to obowiązkowe. Rozgrzewamy gofrownicę (wcześniej najlepiej posmarować jej płytki olejem) i nakładamy ciasto przy pomocy chochli, by następnie rozprowadzić je wypukłą stroną łyżki po całej powierzchni.
  5. Gofry pieczemy przez ok. 3-3,5 min, choć najlepiej spojrzeć do instrukcji gofrownicy i zastosować się do tych zaleceń. Należy też pamiętać, aby nie otwierać zbyt często gofrownicy podczas pieczenia gofrów – dzięki temu unikniemy wpadek czy nieudanych wypieków. Na koniec upieczone gofry odkładamy na kratce do wypieków, przez co będą dłużej chrupiące i nie zmiękną. Najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu, podane z dodatkami na ciepło. 
  6. Podany przepis na sprawdzone gofry pozwala na przygotowanie nawet 12 pysznych gofrów. Przyrządzone w ten sposób wafle są idealną propozycją zarówno na słodkie śniadanie, jak i wytrawną kolację. A z czym się je gofry w wersji wytrawnej? Można poeksperymentować i spróbować potraktować je niczym kanapki, kładąc na nich praktycznie wszystko, od wędliny po twarożki, pasty i ser w plastrach. Można także dodać warzywa, wędzonego łososia czy pieczonego kurczaka. Ile pomysłów, tyle możliwości – a te są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią. Dzięki temu gofry to idealna przekąska dla wszystkich i niezależnie od wieku – zarówno dla dzieci (małym łasuchom szczególnie mogą posmakować np. gofry czekoladowe), jak i dorosłych. 

Gofry – krótka historia chrupiących przysmaków

Skoro już wiemy, w jaki sposób przygotować gofry jak z budki z nadmorskiej miejscowości, warto zapoznać się z historią tych wyjątkowych wafli. Źródła podają różne daty powstania gofrów, natomiast pewne jest, że gofry pojawiły się już w średniowieczu. Tradycja wypiekania placków poprzez wlewanie ciasta pomiędzy żeliwne formy ma swoje początki podobno w X wieku w Belgii – stąd często stosowana nazwa gofry belgijskie. Uznaje się jednak, że pierwsze wafle oficjalnie uznane za gofry narodziły się w XVIII stuleciu. To właśnie wówczas zyskały charakterystyczny smak i kształt z rozpoznawalnym wzorem przypominającym plaster miodu. 

Gofry stanowiły już wtedy przysmak, który powszechnie sprzedawano na ulicznych kramach. W XIX wieku stały się popularne również w Stanach Zjednoczonych, gdzie w niedługim czasie pojawiły się na rynku pierwsze urządzenia uznawane za elektryczne gofrownice. Przed wojną gofry stały się nieodłącznym elementem zestawu śniadaniowego, a gofrownice były nawet sprzedawane z ekspresami do kawy, dzbankami na syrop i śmietankę oraz chochlami do nalewania ciasta. Choć najpopularniejszą wersją podawania tego dania była ta na słodko, np. w towarzystwie syropu czy owoców, to równie powszechne są gofry na słono, m.in. jako dodatek do gulaszu. W obecnych czasach wiele osób szuka słodyczy bez laktozy, jak czekolada, czy batony bez laktozy.

Gofry belgijskie, gofry bąbelkowe i inne – rodzaje gofrów

Chrupiące gofry to smaczna przekąska dla każdego. Zaspokojenie wymagających kubków smakowych jest tym łatwiejsze, że istnieje wiele rodzajów tych pysznych wafli. Do najpopularniejszych na świecie z pewnością należą gofry belgijskie, które największą sławę zyskały w drugiej połowie XX wieku. Przyrządza się je z dodatkiem drożdży, dzięki czemu są niezwykle puszyste. Ponieważ przepis na tę odmianę gofrów zawiera sporo cukru (używa się cukru perłowego o większych kryształkach niż zwykły), to niestety są one bardziej kaloryczne niż pozostałe. Nie trzeba też dodawać do nich cukru pudru – i bez tego są bardzo słodkie.

jakie są rodzaje gofrów

Gofr belgijski to nie jedyna ciekawa wersja tej przekąski. Prawdziwym hitem ostatnich lat są gofry bąbelkowe, czyli tzw. bubble waffle. Charakteryzują się specyficznym wyglądem – gofry wyglądają niczym pokryte bąblami, które można uzyskać poprzez pieczenie w specjalnej gofrownicy. Pomysł na te gofry narodził się w Chinach. Bubble waffle bardzo szybko zyskały niezwykłą popularność także w innych częściach świata – m.in. w Polsce, gdzie stały się sensacją letnich miesięcy.

Jakie jeszcze są odmiany gofrów? Długo by wymieniać. Znane i lubiane są gofry amerykańskie (nieco cieńsze od belgijskich), skandynawskie w kształcie serca i często serwowane z lodami, czy też zielonkawe gofry wietnamskie z dodatkiem mleczka kokosowego. Przysmak ten jest tak popularny i lubiany na całym świecie, że nie sposób wymienić wszystkie jego odmiany. W poszczególnych częściach świata miłośnicy gofrów eksperymentują, udoskonalając i tak już wspaniały smak gofrów.

W wolnej chwili można zajrzeć na inne przepisy z bloga kulinarnego, pyszna francuska zupa cebulowa, czy delikatnie pikantna zupa krem z cukinii i z pomidorami.

Gofry bezglutenowe, bez jajek i inne wersje fit

Dla wielu osób nieodłącznym elementem każdych wakacji jest wypad na gofry. Kalorie zawarte w tych słodkich przekąskach mogą być jednak czymś, co wielu osobom nie do końca pasuje. Warto jednak wiedzieć, że gofry nie muszą być bardzo kaloryczne, a wręcz często mogą zostać  uznane za zdrowe i dietetyczne. Jak zatem przygotować fit gofry o mniejszej kaloryczności?

Do przygotowania gofrów w wersji fit można użyć wielu zamienników tradycyjnych składników. Zamiast cukru można zastosować ksylitol, a krowie mleko zastąpić roślinnym. A czy da się zrobić gofry bez jajek? No pewnie – jajka można zamienić np. na siemię lniane. A gofry bez mleka? Też da się zrobić – wystarczy połączyć resztę składników z wodą gazowaną i cukrem waniliowym. 

Z jakiej mąki gofry będą zdrowsze i z mniejszą ilością kcal? Można spróbować wielu wariacji. Gofry da się przyrządzić zarówno ze zwykłej mąki pszennej, jak i np. z mąki orkiszowej – będą idealne dla cukrzyków. Pyszne będą także gofry bezglutenowe, przygotowywane z mieszanki mąk, m.in. z mąki jaglanej i kukurydzianej. 

bezglutenowe fit

Inne pomysły na gofry w wersji dietetycznej to:

  • gofry owsiane – z płatków owsianych,
  • gofry bananowe – z dodatkiem rozgniecionych bananów,
  • gofry jaglane – przyrządzane z kaszy jaglanej.

Porady dotyczące diety bez laktozy na wyśmienity.pl

Nie ma żadnych wątpliwości, że gofry podbiły świat. Smakują niezależnie od wieku i dobranych dodatków, sprawdzą się jako słodka przekąska oraz dodatek do innych potraw. Robi się je łatwo i szybko, nie są skomplikowane w przyrządzaniu. Przepisy na gofry można dowolnie modyfikować pod swoje potrzeby, aby były zdrowsze i pełnowartościowe. Dzięki eksperymentowaniu w kuchni każdy może przyrządzić dokładnie takie gofry, jakie lubi. I to właśnie na tym polega fenomen gofrów – na prostocie, łatwo dostępnych składnikach oraz możliwości testowania różnych dodatków i wersji. W kurortach wakacyjnych można znaleźć je wszędzie, w różnych wariantach. Co więcej, bez posiadania zaawansowanych umiejętności w zakresie pieczenia i bez specjalistycznego sprzętu,  gofry można zrobić również w domu.