Cukinia smażona- Placki
August 3, 2022Przepis na chrupiące placki z cukinii, zapiekane na oleju, posypane zieloną pietruszką. Dowiesz się jak zrobić placki z plastrów cukinii, żeby były chrupiące i wyśmienite. Również polecamy smażone krokiety z plastrów cukinii. Jak zrobić placki smażone z cukinii?
Czas: 15 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.
Składniki:
- młoda cukinia 450g
- jajka 2 szt.
- bułka tarta 40g
- mąka 40g
- mleko 40 ml.
- olej 150 ml.
- sól
- pieprz
Przepis na placki z cukinii
- Cukinia smażona może być podawana nawet po przestudzeniu, wszystko zależy od dodania dodatkowych składników.
- Cukinie (nie obierać, tylko umyć), odkroić resztki dna kwiatowego oraz szypułkę. Pokroić na plastry o grubości 1 cm. Cukinie warto spróbować w innej postaci, jako zupę krem z cukinii z grzankami.
- Panierka: do mleka wbić jajka, dosypać bułkę tartą, wymieszać.
- Osoloną i popieprzoną cukinię obtoczyć w mące, na chwilę zanurzyć w panierce. Ilość potrzebnej mąki i innych składników można sprawdzić na 40 gram mąki ile to szklanek.
- Od razu wkładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
- Cukinie smażoną podawać na gorąco z sałatką lub polaną ulubionym sosem, można posypać zieloną pietruszka.