Cukinia smażona- Placki

Cukinia smażona- Placki

August 3, 2022 0 By Artur Sapa

Przepis na chrupiące placki z cukinii, zapiekane na oleju, posypane zieloną pietruszką. Dowiesz się jak zrobić placki z plastrów cukinii, żeby były chrupiące i wyśmienite. Również polecamy smażone krokiety z plastrów cukinii. Jak zrobić placki smażone z cukinii?

Smażona cukinia

Czas: 15 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • młoda cukinia 450g
  • jajka 2 szt.
  • bułka tarta 40g
  • mąka 40g
  • mleko 40 ml.
  • olej 150 ml.
  • sól
  • pieprz

Przepis na placki z cukinii

  1. Cukinia smażona może być podawana nawet po przestudzeniu, wszystko zależy od dodania dodatkowych składników.
  2. Cukinie (nie obierać, tylko umyć), odkroić resztki dna kwiatowego oraz szypułkę. Pokroić na plastry o grubości 1 cm. Cukinie warto spróbować w innej postaci, jako zupę krem z cukinii z grzankami.
  3. Panierka: do mleka wbić jajka, dosypać bułkę tartą, wymieszać.
  4. Osoloną i popieprzoną cukinię obtoczyć w mące, na chwilę zanurzyć w panierce. Ilość potrzebnej mąki i innych składników można sprawdzić na 40 gram mąki ile to szklanek.
  5. Od razu wkładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
  6. Cukinie smażoną podawać na gorąco z sałatką lub polaną ulubionym sosem, można posypać zieloną pietruszka.