Lasagne z mięsem

Lasagne z mięsem

May 2, 2021 0 By Artur Sapa

Dla tych którzy uwielbiają zapiekanki Lasagne z mięsem mielonym będzie bardzo smakowało. Wymaga trochę czasu i wysiłku, ale warto przygotować pyszną lasagne, przepis różni się z tego tradycyjnego z kuchni włoskiej, ale lazania w każdej wersji jest wyśmienita.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu lasagne
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
  • 6 dużych pieczarek
  • 10 dkg sera żółtego
  • 1 opakowanie sera mozzarella (250 gram)
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie

Sos beszamelowy:

Przepis na lasagne:

1. Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie (4-5 minut), wystudzić.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno skrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Po czym dodać mięso mielone i kontynuować smażenie przez kolejne 7-8 minut.
3. Pieczarki na lazania zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa. Dusić chwilkę po czym dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Dusić przez kilka minut.
4. Gdy pomidory już troszkę się rozpadną wlać wino. Pozostawić na wolnym ogniu do momentu gdy wino prawie całkowicie się zredukuje (około 25 minut). Po upływie tego czasu posolić i popieprzyć do smaku.
Sos beszamelowy:
5. Mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce.
6. W naczyniu żaroodpornym zaczynamy układanie. Najpierw wykładamy 1/3 mięsa, przykrywamy trzema plastrami makaronu i polewamy częścią sosu beszamel. Posypujemy wymieszanymi serami. Proces powtarzamy trzy razy. Pamiętajmy aby na górnej warstwie makaron także był polany beszamelem i posypany serem.
7. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy lasagne na 30 minut.
8. Serwować lasagne samą albo z dodatkiem keksa kwaśnej śmietany.