
Zupa ogórkowa
June 5, 2020Zupa ogórkowa z ziemniakami, podawać z żeberkami i posiekanym koperkiem. Prosty przepis z kiszonymi ogórkami, które dodają lekki kwaskowaty smak, z dodatkiem koperku i pora.
Czas: 100 min. Porcje: 5 Koszt: 20 zł.
Składniki:
- ogórki kiszone 40 dag
- żeberka wieprzowe 60 dag
- ziemniaki 40 dag
- śmietana 18% 250 ml
- mały por
- marchewka
- pietruszka
- koperek
- sól
- pieprz
Przepis:
1. Opłukać żeberka, pokroić na porcje, umieścić je w garnku i zalać zimną wodą. Dodać do zupy obrane i opłukane warzywa por, seler i pietruszkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do godziny czasu.
2. Po ugotowaniu, warzywa wyjąć z wywaru, które do zupy ogórkowej nie będą już potrzebne.
3. Obrać i pokroić w kostkę marchew oraz ziemniaki. Dodać do zupy i gotować przez ok. 15 minut.
4. Kiszone ogórki pokroić w cienkie plastry (lub zetrzeć na tartce), dodać do zupy ogórkowej i gotować przez następne 5 minut do miękkości wszystkich surowców. Doprawić przyprawami.
5. Śmietanę umieścić w naczyniu i dodać do niej trochę zupy, cały czas mieszając. Kiedy konsystencja śmietany będzie odpowiednia dodać ją do garnka i zahartować zupę.