Fasolka po bretońsku
June 6, 2020Fasolka po bretońsku z puszki, z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego. Przepis na danie bardzo aromatyczne i syte, wyśmienity smaku.
Czas: 70 min. Porcje: 6 Koszt: 13 zł.
Składniki:
- fasolki Jaś 0,5 kg
- przecier pomidorowy 200g
- kiełbasa 20 dag
- boczek wędzony 20 dag
- cebule 2
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- liść laurowy
- ziele angielskie 3
- łyżkę mąki i masła do zrobienia zasmażki
Przepis:
1. Fasole należy moczyć w wodzie przez całą noc.
2. Po namoczeniu oddzielić fasole od wody. Fasolę zalać świeżą wodą, gotować pod przykryciem do miękkości, razem z dodanym liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Obraną i pokrojoną cebulę podsmażyć na delikatny, szklisty kolor, dodać ją do gotującej się fasoli.
4. Na patelni po cebuli, smażyć rozdrobniony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w plastry. Usmażone dodać do fasolki po bretońsku.
5. Pod koniec gotowania dodać do garnka z fasolą przecier pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
6. Gdy fasola zacznie być miękkie dodać białą zasmażkę: rozpuścić masło na ogniu, dodać mąkę- szybko mieszając, żeby nie zostały grudki. Przygotowaną zgęstniałą zasmażkę dodać do fasoli po bretońsku.
7. Fasolkę po bretońsku gotować jeszcze przesz kilka minut i można podawać do zjedzenia.