Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

June 6, 2020 0 By Artur Sapa

Fasolka po bretońsku z puszki, z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego. Przepis na danie bardzo aromatyczne i syte, wyśmienity smaku.

Grochówka po bretońsku, fasola

Czas: 70 min. Porcje: 6 Koszt: 13 zł.

Składniki:

  • fasolki Jaś 0,5 kg
  • przecier pomidorowy 200g
  • kiełbasa 20 dag
  • boczek wędzony 20 dag
  • cebule 2
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 3
  • łyżkę mąki i masła do zrobienia zasmażki

Przepis:

1. Fasole należy moczyć w wodzie przez całą noc.
2. Po namoczeniu oddzielić fasole od wody. Fasolę zalać świeżą wodą, gotować pod przykryciem do miękkości, razem z dodanym liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Obraną i pokrojoną cebulę podsmażyć na delikatny, szklisty kolor, dodać ją do gotującej się fasoli.
4. Na patelni po cebuli, smażyć rozdrobniony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w plastry. Usmażone dodać do fasolki po bretońsku.
5. Pod koniec gotowania dodać do garnka z fasolą przecier pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
6. Gdy fasola zacznie być miękkie dodać białą zasmażkę: rozpuścić masło na ogniu, dodać mąkę- szybko mieszając, żeby nie zostały grudki. Przygotowaną zgęstniałą zasmażkę dodać do fasoli po bretońsku.
7. Fasolkę po bretońsku gotować jeszcze przesz kilka minut i można podawać do zjedzenia.