
Ekspresy gastronomiczne – jakie do kawiarni i restauracji, a jakie do hotelu i cateringu?
September 21, 2020Ekspresy gastronomiczne, jeśli tylko dostosowane do rzeczywistych potrzeb biznesu, mogą skutecznie wesprzeć jego funkcjonowanie – zwiększyć zadowolenie klientów, poprawić wizerunek lokalu, a ostatecznie nawet zwiększyć przychód lokalu. Ale jaki ekspres gastronomiczny wybrać, żeby uzyskać takie efekty?
Podsumowanie:
- Ekspresy gastronomiczne to ekspresy przeznaczone do profesjonalnego użytku we wszystkich lokalach gastronomicznych: kawiarniach, restauracjach, hotelach, firmach cateringowych i nie tylko.
- Ekspresy gastronomiczne to zarówno modele automatyczne, kolbowe, przelewowe, jak i ekspresy na kapsułki.
- Kluczem do wyboru dobrego ekspresu gastronomicznego jest znajomość specyfiki prowadzonego biznesu oraz liczby i gustu kawowego gości.
Kawiarnia, restauracja, hotel, firma cateringowa – każdy z tych rodzajów przedsiębiorstwa gastronomicznego ma swoją specyfikę, która bezpośrednio determinuje jego potrzeby. Choć w każdym z nich dobra kawa jest więcej niż mile widziana, co innego oznacza słowo „dobra”. Inne są bowiem oczekiwania klientów kameralnej lub renomowanej kawiarni, inne gości hotelu podczas śniadania, a jeszcze inne uczestników konferencji.
Jakie ekspresy gastronomiczne w tych miejscach?
Kawiarnie i restauracje
W przypadku kawiarni i restauracji kawa stanowi jeden z podstawowych elementów menu. A doświadczenie gości kształtuje się już w momencie przekroczenia progu. Unoszący się w powietrzu piękny aromat świeżo zaparzonej kawy może zdziałać cuda – nie tylko zachęcić klientów do zamówienia kawy, na którą już na początku nabiorą ochoty, ale też stworzyć ciepłe, przyjemne skojarzenia z całym miejscem. Prowadzisz kawiarnię lub restaurację? W tym przypadku możesz sięgnąć po dwa typy ekspresów gastronomicznych:
- kolbowe – z nimi podkreślisz klasę lokalu i zyskasz okazję, by pokazać kunszt zatrudnionego baristy; taki ekspres gastronomiczny warto wyeksponować, by współtworzył aranżację kawiarni lub restauracji;
- automatyczne – gwarantują szybkie i łatwe przygotowanie najczęściej wybieranych wariantów kawy, ale absolutnie nie oznacza to przeciętnej jakości napoju; jeśli tylko wybierzesz dobrej jakości ekspres i połączysz go z dobrymi ziarnami, zaoferujesz kawę, która rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających klientów.
Hotele
Jeśli zarządzasz hotelem, na pewno zależy Ci na tym, by zrobić na gościach jak najlepsze wrażenie i zachęcić ich do ponownych odwiedzin. Liczy się nie tylko wygodny i ładny pokój, ale też miła obsługa i pyszne jedzenie. Jeśli przypomnisz sobie, że ponad połowa Polaków deklaruje rozpoczęcie dnia z filiżanką kawy, uświadomisz sobie, że i w hotelowym posiłku nie może jej zabraknąć.
- Jeśli stawiasz na stworzenie samodzielnego stanowiska z ekspresem gastronomicznym obsługiwanym przez gości, wybierz model automatyczny lub przelewowy.
- Jeśli ekspres obsługuje doświadczony pracownik w barze lub hotelowej restauracji, może warto wybrać kolbowy? Goście z pewnością docenią taki kunszt.
- A jeśli chcesz, by goście hotelu cieszyli się kawą w swoim pokoju, zwróć uwagę na ekspres na kapsułki, który pozwala na łatwe i samodzielne, ale też bardzo schludne przygotowanie napoju.
Catering
Twoim zadaniem jest zadbać o kulinarną oprawę bankietów, konferencji, mniejszych i większych uroczystości rodzinnych? Dobry ekspres gastronomiczny może poprawić jakość Twoich eventów i stworzyć nowe, piękne skojarzenie gości z Twoim biznesem. W cateringu świetnie sprawdzi się zarówno ekspres przelewowy, jak i automatyczny. Pamiętaj, by poza ekspresem zapewnić sobie dostęp również do różnorodnych, dobrej jakości ziaren kawy oraz dodatki – cukier w saszetkach, syropy do kawy, a nawet malutkie czekoladki.
Ekspresy gastronomiczne możesz kupić, jeśli chcesz mieć urządzenie na własność i dysponujesz budżetem rzędu kilku tysięcy złotych. Możesz je także wynająć – takie rozwiązanie cieszy się coraz większą popularnością. Być może dlatego, że zdejmuje z barków przedsiębiorcy wiele obowiązków.