Zastosowanie plastikowych opakowań w branży spożywczej

Zastosowanie plastikowych opakowań w branży spożywczej

May 19, 2022 0 By Artur Sapa

Opakowania plastikowe są popularne w różnych branżach, jednak to właśnie w branży spożywczej wykorzystywane są one zdecydowanie najczęściej. Wynika to przede wszystkim z niezwykłej wytrzymałości tworzywa i dostosowania do potrzeb produktów spożywczych. Specyfika branży spożywczej wymaga, aby zapewnić zawartości opakowań prawidłowe warunki, zarówno podczas przechowywania, jak i transportu. Jak się okazuje, największą popularnością cieszą się dzisiaj opakowania plastikowe. Kiedy się z nich korzysta?

Opakowania spożywcze – producent wyrobów plastikowych

Tworząc opakowania spożywcze producent stawia przede wszystkim na ich jakość. Co ważne, opakowania plastikowe, które wykorzystywane są w branży spożywczej, są w 100% bezpieczne dla ludzi. Obecnie na rynku znajdziemy wiele różnych plastikowych opakowań, takich jak: m.in.:

  • wiaderka,
  • kubeczki,
  • butelki,
  • tacki,
  • pojemniki na ser,
  • pokrywki czy wieczka,

Niektóre pojemniki plastikowe to opakowania, bez których przechowywanie żywności byłoby wręcz niemożliwe do wykonania. To właśnie z ich pomocą żywność może być dystrybuowana w bezpieczny sposób.

Do czego wykorzystywane są opakowania plastikowe?

Opakowania z tworzyw sztucznych dają wiele możliwości. Głównym ich zastosowaniem w przemyśle spożywczym jest przechowywanie żywności w bezpiecznych, sterylnych warunkach. Jeśli chodzi o opakowania spożywcze, producent musi przestrzegać rygorystycznych norm jakości.

Wybierając opakowania spożywcze, producent musi dopilnować tego, aby dobrze chroniły one żywność przed wpływem czynników zewnętrznych. Przede wszystkim pojemniki i inne opakowania powinny chronić pożywienie przed światłem czy przedostawaniem się szkodliwych substancji.  W przypadku niektórych opakowań plastikowych, producent stosuje technologię, która jest odporna także na zmianę temperatury, co umożliwia nam np. podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce, umieszczanie w nich gorących napojów, czy mrożenia żywności w oryginalnych opakowaniach. Plastik to trwały materiał, który zapobiega przeciekaniu i to właśnie dlatego większość napojów sprzedawana jest w butelkach wykonanych z tworzyw sztucznych..

Istotne dla przemysłu spożywczego jest to, aby nic nie wpływało negatywnie na właściwości danego produktu. Plastikowe opakowania nie mają wpływu na zapach czy smak żywności. Wynika to z faktu, że opakowania tego typu nie zawierają w sobie żadnych barwników i są bezzapachowe.

Opakowania plastikowe popularne są również w cateringu. Taki sposób przenoszenia jedzenia jest bardzo opłacalny, ponieważ plastik to nie tylko tworzywo odporne na zniszczenia, dzięki czemu zabezpiecza żywność np. podczas transportu, ale również bardzo lekkie, co sprawia, że możemy przewozić wiele opakowań jednocześnie. Plastikowe opakowania stosowane są w przypadku zamówień na wynos, czy np. w cukierniach, do pakowania wyrobów cukierniczych.