Spaghetti carbonara- sos

Spaghetti carbonara- sos

July 2, 2022 0 By Artur Sapa

Sos carbonara pochodzi z Włoszech, podaje się go z makaronem spaghetti. W oryginalnym przepisie używa się pancetty- suszonego zawijanego boczku. Popularne miejsce we Włoszech do zjedzenia Spaghetti carbonara są restaurację, w których można zrobić zdjęcie formowe przy użyciu najnowszych sprzętów. Takie zwiedzanie daje dużo pamiątek i wspomnień na lata. Przy pięknej pogodzie można pomyśleć o fotografii przemysłowej w Katowicach, która jest skutecznym impulsem do działania na resztę dnia. Nowoczesna fotografia industrialna dla firm robiona w wewnątrz jak i przed firmą.

Daniem kuchni włoskiej wartym spróbowania jest prawdziwa carbonara, z kilku składników, szybka w przygotowaniu o oryginalnym smaku. Do przygotowania spaghetti carbonara najlepszy jest dojrzewający boczek wieprzowy, czyli Pancetta lub podsuszony dojrzewający policzek wieprzowy Guanciale. Można go również zastąpić boczkiem wędzonym lub szynką. Aby uzyskać niepowtarzalny smak, jakim wyróżnia się sos carbonara, potrzebujemy także ser typu Parmezan, Pecorino lub Grana Padano. Potrawa na bazie makaronu, którą warto spróbować to makaron ze szpinakiem i serem z dodatkiem kurczaka lub boczku.

Spaghetti carbonara, przepis na sos

Czas: 30 min. Porcje: 4 Koszt: 17 zł.

Składniki:

  • makaron spaghetti 500g
  • parmezan starty 80g (więcej jest potrzebne do dekoracji)
  • wędzony boczek lub szynka 20 dag (pancetta)
  • wino białe wytrawne 80 ml
  • śmietana słodka 30% 150 ml
  • cebula 100g (1 średnia)
  • zielony groszek 100g
  • jajka 3
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • świeży pieprz
  • sól

Należy pamiętać, aby nie rozgotować makaronu spaghetti oraz nie przelewać go później wodą, gdyż sos carbonara słabiej wtedy przylega do makaronu. W dalszej części wpisu znajduje się sprawdzony przepis na to, jak zrobić doskonałe spaghetti carbonara, które jest wyraźne w smaku i sycące. Natomiast jeśli sos carbonara jest już często jedzony, zawsze można przygotować sos bolognese lub sos pieczarkowy, który również idealnie nadaje się do makaronów.

Przepis na sos z makaronem:

1. W dużym garnku wrzącej osolonej wody, ugotować spaghetti, aż będzie al dente ok. 7-9 minut (dokładny czas gotowania zależy od rodzaju spaghetti).
2. Wyparzone we wrzątku jajka ubić w miseczce, dodać śmietany, doprawić świeżym zmielonym pieprzem, solą oraz posypać startym parmezanem, wymieszać na kremową masę.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek pokrojony w poprzek na słupki, czasami zamieszać, smażyć na małym ogniu na lekko chrupko.
4. Podsmażony boczek zdjąć z patelni łyżką cedzakową do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. Na patelnię dolać odrobinę oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula osiągnie barwę lekko zrumienioną dolać białego wina, gotować aż ilość zmniejszy się o połowę. Wtedy dodać posiekany czosnek, sok z cytryny, zielony groszek i przez kilka minut podgotować na małym ogniu.
5. Boczek z powrotem umieścić w sosie carbonara, wymieszać, dodać ugotowany makaron spaghetti, wszystkie składniki ładnie połączyć, podgotować przez 1 minutę i zdjąć z ognia.
6. Do spaghetti dodać mieszaninę jajek ze śmietaną, intensywnie mieszając, aż jajka zgęstnieją, kiedy carbonara jest za gęsta można dodać parę łyżek wody z ugotowanego makaronu.
7. Spaghetti podawać na gorąco, dekorować posypanym startym parmezanem i świeżym pieprzem.

Prawidłowo wykonane, czyli z boczkiem i serem dobrej jakości oraz z jajkami, na długo zapada w pamięci i chętnie wraca się do tego wykwintnego smaku. Dodanie czosnku, soku z cytryny i odrobiny białego wina w połączeniu z jajkami i słodką śmietanką daje gęsty sos o wyważonym i intensywnym smaku.