Sos winegret
May 3, 2021Ja uwielbiam sos winegret z dodatkiem musztardy, dzięki której wszystkie składniki łatwiej się łączą i ma przyjemniejszy smak.
Czas: 5 min. Porcje: 4 Koszt: 4 zł.
Składniki:
- ocet 1 łyża (ocet można zastąpić sokiem z cytryny)
- olej lub oliwa z oliwek 3 łyżki
- musztarda 1 łyżeczka
- sól morska szczypta
- pieprz szczypta
Przepis:
Francuski sos winegret, jak zrobić na zimno? Najczęściej podawany do sałatek z warzywami. Głównymi składniki sosu są ocet, oliwa, pieprz i sól, jako dodatki musztarda, czosnek, miód, imbir lub sok z cytryny.
1. Sos winegret można robić w misce lub w małym słoiczku. Na początek należy wlać łyżkę octu i od razu dodać szczyptę soli, pieprzu oraz musztardę, wymieszać, aż sól będzie rozpuszczona.
2. Na koniec dodać olej, przyprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Przygotowanym sosem winegret polewać sałatkę tuż przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do 2 dni.
Jest wiele sposobow na przygotowanie sosu winegret . My proponujemy przepis na najpopularniejszy chyba sos do salatek , przyrzadzony z musztarda Dijon i odrobina cebuli.