Pierogi pielmieni
May 22, 2021Pielmieni to małe pierogi nadziewane surowym mięsem z cebulą pochodzące z kuchni rosyjskiej.
Czas: 50 min. Porcje: 5 Koszt: 17 zł.
Składniki:
- mąka 500g
- woda 200 ml
- jajka 1/2 sztuki
- olej roślinny 2 łyżki
- sól
- wieprzowina 25 dag
- wołowina 25 dag
- cebula 80g (1 mała)
- czosnek 1 ząbek
- woda 100 ml
- sól
- pieprz
Przepis na pielmienie:
Ciasto:
1. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego wbić pół jajka, dolać dwie łyżki oleju, wyrabiając ciasto na pielmieni dolewać stopniowo wodę. Zagnieść mocno rękami do uzyskania jednolitej masy, po wyrobieniu sprężystego ciasta, przykryć ręcznikiem i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki) na przynajmniej 1 godzinę.
2. Ciasto po przestudzeniu wyłożyć na posypanej mąką stolnicy, można podzielić na pół, żeby było łatwiej uformować małe pierożki. Wałkować ciasto na grubość 3 mm. wycinać małe krążki o średnicy 4-5 cm. kieliszkiem lub specjalną foremką.
Nadzienie:
3. Surowe mięso wołowe i wieprzowe zmielić w maszynce, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i ponownie zmielić w maszynce.
4. Mięso umieścić w misce, osolić, popieprzyć, podlać wodą, wymieszać.
5. Formować małe kulki z mięsnego nadzienia, umieszczać je na krążkach ze zrobionego ciasta, zlepiać brzegi pielmieni do całkowitego zamknięcia. Uformowane odstawić do schłodzenia w lodówce.
6. Pielmieni gotować tuż przed podaniem we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie to po 4 minutach wyjmować łyżką cedzakową na talerz, podawać na gorąco. W Rosji najczęściej podaje się polane stopionym masłem z kwaśną śmietaną lub polane sosem musztardowym, można również podawać w rosole lub barszczu czerwonym.