Ryba po grecku
August 13, 2021Ryba po grecku z warzywami na gorąco, przepis w wykonaniu Polskim obowiązkowo na Wigilię. Danie doskonale smakuje podawane na górą i zimno, wyśmienity filet rybny doskonale wpływa na nasz organizm dostarczając łatwo przyswajalnych białek o wysokiej wartości odżywczej.
Czas: 45 min. Porcje: 5 Koszt: 28 zł.
Składniki:
- filety rybny 700g (dorsza, karp, mintaj lub morszczuk)
- olej roślinny
- jajko 2
- mąka pszenna
- woda 600 ml
- selera 80g
- marchew 150g (3 średnie)
- pietruszka 150g (2 średnie)
- cebula 100g (1 duża)
- por 80g
- koncentrat pomidorowy 50g
- ziele angielskie 2
- liść laurowy 1
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Ryba po grecku z warzywami:
Wyśmienite danie przygotowane przez kucharza na obiad, mianowicie ryba po grecku z warzywami dla singla lub dla całej rodziny.
1. Obrać i umyć warzywa (seler, pietruszka, marchewka), zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach i umieścić we wrzącej osolonej wodzie. Gotować przez 15 min. pod przykryciem, w trakcie gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie.
2. Rozmrożony filet osuszyć papierowym ręcznikiem z wody, porcjować na kawałki, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzać olej na patelni i panierować rybę w rozbełtanym jajku, a następnie w mące, podsmażyć na przyjemny zrumieniony kolor. Sama ryba po grecku jest gotowa, teraz trzeba dokończyć sos z warzyw.
3. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę i por pokrojone w piórka, przełożyć do garnka z warzywami.
4. Odlać trochę wywaru do szklanki, połączyć z koncentratem pomidorowymi, wymieszać, dodać do garnka z warzywami. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chwilę podgotować.
5. Rybę po grecku układać w naczyniu, przykryć warstwą gorących warzyw.