
Jajecznica przepis
August 26, 2021Jajecznica z kurzych jajek z dodatkiem pomidora i żółtego sera, jedna z najsmaczniejszych potraw na śniadanie.
Czas: 10 min. Porcje: 2 Koszt: 4 zł.
Składniki:
- jajka 4 szt. 200 g
- masło lub boczek wędzony 30 g
- sól do smaku
Przepis na jajecznicę:
- Mówi się że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, jajecznica jak najbardziej do tego pasuje, można do niej dodać świeżych, posiekanych ziół lub startego sera.
- Jaja umyć, wybić do garnuszka, lekko posolić, wymieszać na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać masło lub podsmażyć boczek.
- Aby jajecznica ścięła się na puszystą galaretowatą masę, można dodać niewielką ilość wody lub mleka.
- Dobrze rozmąconą masę wlewać na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, smażyć powoli. Ogrzewać dotąd, aż dolna masa zetnie się, zebrać od spodu łyżką lub łopatką ściętą masę możliwie w dużych kawałkach. Jajecznica po usmażeniu powinna być puszysta, delikatna i wilgotna. Wspaniale smakuje z pomidorami, żółtym serem i szynką.