Kwas chlebowy
February 10, 2021Kwas chlebowy to drink bezalkoholowy, który powinien gasić pragnienie. Jest bardzo często pity na wschodzie europy, zwłaszcza przez Rosjan i Ukraińców.
Czas: 40 min. Porcje: 3 Koszt:5 zł.
Składniki:
- chleb razowy 500g
- drożdże 10g
- woda 600 ml
- cukier 100g
Przepis na razowy chleb:
- Czerstwy chleb razowy pokroić na małe, cienie kawałki, włożyć do piekarnika, podpiekać przez ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
- Zrumieniony chleb razowy przełożyć do słoja lub innego naczynia, zalać letnią przygotowaną wodą, przykryć ściereczką, przechowywać w ciepłym miejscu przez 12-24 godziny.
- Po tym czasie namoczony chleb w płynie przecedzić przez gazę, żeby był przezroczysty. Drożdże rozmieszać w małej ilości wody i wraz z cukrem dodać do kwasu chlebowego. Składniki połączyć, wymieszać, przykryć, odstawić na 12-24 godziny w ciepłe pomieszczenie do czasu wyrośnięcia.
- Po fermentacji należy usunąć pianę z powierzchni kwasu i rozlewać go do butelek. Szczelnie zamknięty przechowywać w niskich temperaturach przez 3-5 dni.
- Do razowego kwasu chlebowego można dodać rodzynki, imbir, suszone morele, mięte i różne inne przyprawy, dodatkowe składniki należy umieścić w kwasie na etapie dodawania cukru i drożdży. Drink podawać schłodzony w wysokich szklankach.
Kwas chlebowy to bardzo specyficzny w smaku napoj. Jesli jestescie jego koneserami to byc moze bedziecie zainteresowani jego domowa produkcja.